Megkezdődött a jogállamisági mechanizmus Magyarországgal szemben

Elindítja az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben – az erről szóló hivatalos jegyzéket már el is küldte a magyar kormánynak a költségvetésért felelős biztos, Johannes Hahn. Ezt a Bizottság alelnöke, Margarítisz Szkínasz jelentette be szerda déli sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

Korábban már megjelentek információk a sajtóban arról, hogy várhatóan szerdán hagyja jóvá a Bizottság a jogállamisági eljárás elindítását. Innentől egy 6-9 hónapos folyamat kezdődik. Ha bebizonyosodik, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei Magyarországon, akkor az Európai Tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntetheti az országot.

A brüsszeli döntéshozók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az eljárás célja nem Magyarország szankcionálása, hanem a megelőzés. Johannes Hahn néhány hete megerősítette, hogy nem terveznek pénzügyi lépéseket, az Európai Bizottság először azt várja el, hogy Magyarország EU-konformmá változtassa a nemzeti szabályozását.

Ha szankcióra kerülne sor, akkor azokra az uniós támogatásokra vonatkozik a pénzmegvonás lehetősége, amelyek 2021. január elseje után érkeztek Magyarországra. A jogállamisági eljárás célja egyébként elsősorban az unió pénzügyi érdekeinek és költségvetésének védelme. Vagyis a klasszikus jogállamisági ügyekben, mint amilyen a sajtószabadság leépítése, vagy a túlzott hatalomkoncentráció, nem használhatják. Az Európai Bizottság korábbi, a magyar kormánynak küldött leveleiből az derült ki, hogy elsősorban az uniós pénzeket érintő közbeszerzési rendszerrel, illetve a korrupciós ügyek felderítésének hatékonyságával elégedetlenek.

Magyarország egyébként hasonló aggodalmak miatt nem kapja meg a Helyreállítási Alapokból neki járó pénzt, ami mintegy 2500 milliárd forintot jelent. A helyreállítási pénzek felhasználásának ügyében a kormány és a bizottság között folyamatosak a tárgyalások. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint a kormány előtt egyetlen kiút áll a helyzet rendezése felé, ha csatlakozik az Európai Ügyészséghez.