Megújult a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár barokk terme – kettős évforduló Győrött

Gazdag programkínálattal készül az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) az államalapítás ünnepére. A nemzeti bibliotéka a Szent István-napok eseménysorozat alkalmából megnyitotta a fenntartásába tartozó zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár nyolc hónapos munkával felújított barokk termét. (Képek: OSZK.)

A könyvtár különleges kiállítással is kedveskedik a látogatóknak; tér- és időbeli kirándulásra invitálja az érdeklődőket az Utazgassunk hazánk földjén! című idegenforgalmiplakát-kiállítás. A tárlat az 1920–1930-as évek belföldi utazást és üdülési lehetőségeket hirdető plakátjaiból mutat be keresztmetszetet a nemzeti könyvtár plakát- és kisnyomtatvány-gyűjteményének anyagából. Az ország különféle régióiba, városlátogatásra hívogató plakátok mellett megismerhetők az akkoriban egyre népszerűbbé váló strandok reklámjai, a hajós és vonatos utazások ma is vonzó célpontjai.

Megcsodálhatók a különleges könyvtár felújított terei is. Külön figyelmet érdemel a szigorú műemlékvédelmi szempontok szem előtt tartásával restaurált barokk bútorzat, a könyvtár folyosója, amely falkutatások eredményeként kapta vissza eredeti színét a padlóburkolat felújítását követően. Az informatikai fejlesztéseknek is köszönhetően a reprezentatív, klimatizált termek alkalmassá váltak kisebb konferenciák, kiállítások, művészeti programok, magánrendezvények, például esküvők megrendezésére.

A turisztikai szempontból is lenyűgöző műemlék könyvtárat, a régi szerzetesi könyvkultúrát, valamint az ünnep alkalmából nyíló állandó kiállítást megszépült környezetben, idegen- és tárlatvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők augusztus 20-ától. 

Győr emlékezete metszeteken, képeken.

Győrött közös kiállítást rendez az OSZK az egyházmegye alapításának 1020. és Győr várossá válásának 750. évfordulója alkalmából. Az Egy város emlékezete metszeteken és képeken című tárlat a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, illetve a Triangulum Galéria kiállítótereiben látogatható holnaptól.

A kiállítás a kettős évforduló kapcsán a pusztulás – újjáépülés – átalakulás hármas tematika mentén mutatja be mindenekelőtt Győrt, a városi, az egyházi és a mindennapi életet, a fontosabb történelmi eseményeket, a különböző építkezéseket, valamint a szerzetesrendek megtelepedését és működését több mint három évszázad metszetein, térképein és alaprajzain keresztül, műtárgyakkal kiegészülve.

A nemzeti könyvtár a Budavári Palotában a Szent István az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményes anyagában című minitárlattal, ehhez kapcsolódó kvízjátékkal, valamint élménygazdag épület- és raktártúrákkal, illetve saját kiadványaiból húsz százalékos könyvvásárlási lehetőséggel várja a látogatókat augusztus 20-án. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött; a programokról, a vezetésekről és a jelentkezés módjáról az intézmény honlapján olvashatnak az érdeklődők.