Mivel járhat a kata-szigorítás az egyéni vállalkozók körében?

Egy hónapja sincs, hogy a Varga Mihály pénzügyminiszter a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata adónem lehetséges szigorításáról beszélt, azóta látványosan csökkent az új egyéni vállalkozók száma. Az adószabályok módosításával újra a társas vállalkozások léphetnek az előtérbe. (A nyitó kép forrása: kisvallalat.hu)

Az egyéni vállalkozói forma mindig is népszerű vállalkozási forma volt hazánkban, de igazi fénykorát a „kata” adózási opció 2013-i bevezetése óta éli. Az azóta eltelt 9,5 évben az egyéni vállalkozók száma megkettőződött, számuk 600 ezerre nőtt. Itt emlékeztetni kell arra, hogy nem minden egyéni vállalkozó adózik kata-adónemben; a kata-t választhatják egyéni cégek és egyes betéti társaságok is, de összességében mégis a kata-s egyéni vállalkozók alkotják a kata-s adózó háromnegyedét.

Az egyéni vállalkozók száma a múlt években, sőt, a legutóbbi hónapokban is látványosan emelkedett: havi 7-8 ezer új egyéni vállalkozó lépett a piacra. Június elején azonban megtorpant a növekedés. Bár egyelőre korai lenne végső következtetést levonni a kata-szigorításból, de az máris látszik, hogy a visszaélések csökkentésének szándéka jócskán fékezi az új egyéni vállalkozói lendületet.

Az egyéni vállalkozók bejegyzésére jellemző, hogy a első néhány munkanapján történik az egész havi bejegyzés harmada. A pénzügyminiszter május 19-én beszélt a kata esetleges szigorításáról, és az adatok alapján úgy tűnik föl, hogy ennek első hatásai a június eleji egyéni vállalkozói bejegyzésekben már meg is jelentek. Az hagyományos, hónap eleji 2500-3000 új bejegyzés júniusban 1150-re csökkent.

Természetesen az is elképzelhető, hogy sokan csak kivárnak, és ha lesz is módosítás a kata szabályok kapcsán, annak részletei érzékelhető hatásúak lesznek. Az viszont már most látszik, hogy minden szónak és részletkérdésnek jól észlelhető hatása lehet a 450 ezer kata-s adózó működésére.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy még a most visszafogott egyéni vállalkozói bejegyzések is jócskán fölülmúlják az új társas vállalkozások számát, ám egyelőre nem tapasztalható értékelhető irányváltás a cégformák népszerűségében.

Az egyéniek mellett a társas vállalkozások cégalapítási adatai is viharos időszakon vannak túl, a covid-járvány első hulláma idején befagytak, majd 2021-ben az egekbe szöktek a cégalapítások. Az idei cégalapítások ugyanakkor egyre inkább a covid előtti szintre állnak vissza. Májusban 2450 céget alapítottak, annyit, mint 2018–19-be. A kata-szabályozás ugyanakkor a társas vállalkozásokra is hatással lesz: a szigorítás csökkentheti a kata-adózó betéti társaságok számát, a kft.-két viszont növelhetik a többi cégformából kiszoruló vállalkozók.

Vélhetően összességében több lesz az új társas vállalkozás, ha szigorodik a kata-szabályozás; a részletes szabályok még nem ismeretesek. Ha jól sikerül az új szabályozás, és a színlelt szerződésekbe burkolt foglalkoztatást is sikerül úgy visszaszorítani, hogy a jogszerűen kata-zók továbbra is igénybe tudják venni ezt az adózási formát, akkor a munkaviszonyban dolgozók száma fog növekedni.