Működik: azonnali fizetési rendszer

Az azonnali fizetési rendszer bevezetését a felnőtt magyar internetezők 83 százaléka hasznosnak tartja. A rendszertől a hét minden napján, 0–24 órában 5 másodperc alatt teljesülő utalások által nyújtott kényelem mellett a készpénzhasználat visszaszorítását is várják. (A nyitó kép forrása: SlideShare)

Másodlagos azonosítót az internetezőknek csak a fele tervez regisztrálni, ennek használatát illetően már megjelennek a biztonsággal kapcsolatos félelmek is – derül ki az eNET friss kutatásából.

Az azonnali fizetési rendszer az eddigi maximum négy óra helyett 5 másodperc alatt teljesíti a 10 millió forint alatti, forintszámláról indított belföldi átutalásokat az év minden napján, 24 órában.

Az Azonnali Fizetési Rendszert (AFR) minden magyarországi bank kötelezően, egyszerre, az ügyfelek számára többletdíj felszámolása nélkül vezette be, négy évig tartott fejlesztés után. A nyugdíjakat és a csoportos átutalásban kezelt bérkifizetéseket nem érintik a változások. Az azonnali fizetési rendszerben a bankszámlaszám helyett lehetőség lesz másodlagos azonosító használatával utalni (regisztrált e-mail címmel, telefonszámmal vagy adószámmal).

Az eNET (eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.) 2020 februárjában végzett online kutatása alapján a felnőtt magyar internetezők 71 százaléka hallott róla, hogy ma, 2020. március 2-án elindul Magyarországon az azonnali fizetési rendszer, melyet 83 százalék hasznosnak tart.

A másodlagos azonosító használatával kapcsolatban már jobban megoszlanak a vélemények: csak minden második netező tervez ilyet regisztrálni bankjánál és/vagy használni másoknak történő utaláskor, ugyanis tartanak tőle, hogy a gyorsabb teljesülés miatt nehezebb lesz a téves utalások visszavonása (54 százalék), és a másodlagos azonosító használata kevésbé lesz biztonságos, mint a bankszámlaszám megadása (36 százalék).

A netezők a legnagyobb arányban számlák, rendszeres és eseti díjak fizetésére (71 százalék) használnák az azonnali fizetési rendszert, de a személyek közti (56 százalék); a boltban, üzlethelyiségben, illetve a futárnál, csomagautomatánál történő fizetésre (egyaránt 52 százalék) is nyitottak. 

Az azonnali fizetési rendszer új fizetési módokat is biztosít, melyek azonban egyelőre nem minden banknál lesznek elérhetőek. Ilyenek például a fizetési kérelem (melyet kérhetünk például a közmű-szolgáltatónktól, ezt csak jóvá kell hagynunk az utalás elindításához), vagy a QR-kódos utalás – előbbi lehetőséget a netezők fele, utóbbit 44 százaléka tervezi majd használni.