Ne nézz a medve szemébe!

(Rab László / Újnépszabadság) Mennyivel egyszerűbb volna, ha a Lánchidat el lehetne lopni, már rég megoldották volna a problémát. Nem lerombolni, elsinkófálni kell, az pedig nem megy olyan könnyen Maxiéknál.

Ha kőbánya lenne vagy kikötő, esetleg olyan cég, mely jól fial és más találta ki, sokkal könnyebb lenne lenyúlni, csak hozna rá egy törvényt 133 igen szavazattal a junta, hogy most már nem a disznóvágásra késve érkező Karácsonyhoz tartozik a Lánchíd – amelyet Haynau kartárs avatott 1849-ben, ugye, tudjuk, ott tolongott a hídon a lojalitását szem előtt tartó sokaság –, hanem a karmelitájából a hídra kacsingató Maxihoz.

Röhej, de a héten ez már felvetődött, megírták a nyallincs lapok, maga a Maxielnök (azelőtt mini-) tett rá utalást, Budapestnek a szakértelme hibádzik, ezért nem tud mit kezdeni a Lánchíddal. Ja. Különösképp 2019. október 13-a óta van olyan sok baj Budapest szakértelmével, amikor is a bűnös kombinós város le merte szavazni a Nagy Háborús Durcimurcit (NHB). Kiről tudjuk, minden csatát mindig megnyert, méghozzá úgy, hogy soha, de soha nem foglalkozott pénzügyekkel

A héten mondjuk szörnyű váddal illette egy tejfeles szájú politikus, bizonyos Jakab Péter, aki a Maxi régi Vona-haverja helyébe lépett a Jobbikban. Sértődős tolvajnak nevezte Magyarország miniszterelnökét – nálunk ugyanis Magyarországnak van miniszterelnöke, nem a kormánynak, de ez azért van, mert nálunk nem az országnak van kormánya, hanem fordítva: a kormánynak országa. Kövér Laci bácsi, minden magyarok tanítómestere, kénytelen volt beléfojtani a szót a Jakab gyerekbe, mert azért ez a sértődős egy kicsit valóban durva volt. Ilyet azért nem volna szabad mondani egy miniszterelnökre, hogy sértődős, ezzel mi is egyetértünk. A másikkal nincs gond, mert azt mindenki tudja. No, de ez a sértődős! Ilyet nem lehet, ne tessék engedni.

No, de vissza a hídra, mert még nem fejeztem be. Elárulom, miről is van szó valójában. A Maxit – bátorkodtam korábban pontosan jelezni – idegesíti a négy kőleó ordítása lenn a víznél. A szemét oroszlánokat akarja eltakarítani onnan. Mert amikor éjjel aludni szeretne, nem bír, mert a dögök fölordítanak neki: Te tetted ezt, sirály! És a Maxi nem tudja eldönteni, most ezt egyetértőleg ordítják-e (ahhoz van szokva), vagy éppen piszkoskodnak vele. Miután a Maxi kiterjedt besúgógépezete (az Üldöző Boy Szolgálat) azt valószínűsíti, hogy a tappancsosok Karácsonnyal vannak, hirtelen érthetővé válik a Lánchíddal kapcsolatos konfliktus természete. Ha az átépítés átkerülne a kormányhoz (mondván, hogy a maxisták jobban értenek hozzá, jobban tudnak túlárazni, követ, betont lopni stb.), lehetőség nyílnék arra, hogy a négy kőoroszlánt pockokra vagy mormotákra cseréljék.

A modern Budapestnek jobban is állna egy kistestű ragadozó – teszem azt, egy-egy rozsomák –, mint a Brexit után kissé ódivatúnak tűnő Leó. Egyelőre itt tartok az oknyomozásban, további részletekkel később szolgálhatok. Figyelem! Értesüléseim szerint benne van a pakliban, azért is kellene a Lánchíd a kormánynak, hogy egy hirtelen Debrecenbe költözés (történelmi nevén menekülés) esetén ne legyen gond a Dunán való átkeléssel.

Az oroszlánok után jöjjenek a medvék. Bercelen, a kis nógrádi faluban látták a málnapásztort, pontosabban a nyomait. A magam részéről üdvözlöm, és ennyit Trianonról, az állatvilág megoldja. Ha a területek nem térnek vissza (mellesleg 2004-ben, az EU-csatlakozás pillanatában tulajdonképpen visszatértek, csak a csökött politikai osztály nem vette észre), visszajönnek a medvék és a farkasok.

A mackónyomok láttán azonnal megjelentek a szakértők is: mit nem szabad a medvével csinálni. Vigyázzunk elsősorban arra, nehogy véletlenül anyamedvével találkozzunk. Ha csak egy-egy eltévedt, gyönge hárommázsás hímbrumi, az nem vészes, de az anyamedve! Aztán: nem szabad neki hátat fordítani. A fideszes államtitkárok ezt jól ismerik, nem érdemes a főnök emberei háta mögött üzletelni, seftelni vagy csencselni, mert utána megnézhetik magukat. Ha pedofilok, az nem gond, azt könnyen meg lehet úszni. De ha valaki hátat fordít, azt már nem mentik ki, hagyják megdögleni.

Mit nem szabad még a medvével csinálni? A lehető legveszélyesebb a szemébe nézni. Azt egyáltalán nem állja. Ezért, ha a közelébe kerülünk, hümmögjünk-hammogjunk, és lesütött fejjel imádkozzunk, vagy oldalra nézve, sunyin, mint a választókerületi elnökök szokták jelölés előtt, a lényeg, hogy ne nézzünk a szemébe semmiképp, mert azért nagyon dühös tud lenni. Van aztán még az a tanács, hogy ne legyünk pontosan ugyanott, ahol a medve, ez általában be szokott jönni. Ennyit tudtam segíteni azoknak, akik Nógrádban akarnak mostanában vargányát szedni az eső után.

Apropó vargánya. Az úrigomba (medveorrú tinóru, Erdélyben hiriba) mellett sok más csodaszép gomba is kezdi magát illegetni ennyi eső után. A legszebb a zöldessárgás kalapjával, pedáns bocskorával a bokrok között megvillanó napfényben a fehér lemezeiről felismerhető gyilkos galóca. Hogy milyen ízű a belőle főzött pörkölt, arról nem nagyon ismerünk beszámolókat. Mindenkit arra biztatok, ne szedje fel ezt a fehér lemezű gombát, és arra is ügyeljen (ld. medvetippek), hogy később ne egye meg, annál is inkább, mert az a földesúré, pontosabban azé a fideszes oligarcháé, akinek az erdejében szedni tetszik a gombát, Juli néni, Béla bácsi. Tudjanak róla, hogy itt már semmi sem a maguké, minden az úré, az erdő hasznait nem lehet csak úgy hazavinni, ez vonatkozik az ehető és a mérgező gombákra is, nem lehet engedély nélkül járkálni, levegőt se venni. Egyetlen dolgot lehet már csak csinálni.

Amikor eljön az ideje, a földesúrra kell szavazni, de úgy ám, hogy le tetszenek fényképezni a mobiljukkal az ikszet, csak akkor kaphat a gyerek állást a megyei kormányhivatalban, ugye tetszenek érteni. Ha nem jön össze, este hétkor majd elromlik a választási számítógép, de az nem a maguk gondja, Manci néni, Pista bácsi, a lényeg, hogy ne tessenek támogatni a kommunistákat. Micsoda??? Azt tetszettek hallani, hogy mi volnánk a kommunisták? Hát akkor mi az istent keres a nyakunkba akasztott kereszt – ne tessenek a Sorosnak bedőlni, drága Mári néni… hanem aztán hogy érzi magát a lány a járásnál? Megvagyunk, megvagyunk, Pistikém? Áldás, békesség, aranyoskáim, sose hagyják magukat a pestiektől átverni. Soha nem leszünk hálátlanok, ha úgy adódik, és miért is adódhatna másként, idehozatjuk maguknak a Lánchidat is, nem tudnak azok ott Pesten úgyse törődni vele. Tetszik tudni, ezért esett ki a Loki is az NBI-ből. Annyira utálta már a pesti csapatokat, sokkal jobb az NBII, az az igazi.

Aztán pedig lehet majd menni motorversenyre, tetszik tudni, Fáni néni, 65 millárdból csináljuk, magának meg Lonci bácsinak, hisz’ tudjuk, ez volt életük nagy álma. Hát mi most teljesítjük, csókolom!