Nem lesz több bécsi önkormányzati lakás az Airbnb-n

Noha a Bécsi Kereskedelmi Bíróság májusi döntése értelmében az Airbnb szállásközvetítő portál kínálatában nem szerepelhetnek bécsi önkormányzati lakások, sok bérbeadó nem tartotta magát ehhez. Az Airbnb most tájékoztató levelet küld nekik és leveszi a lakásokat az oldaláról. (A nyitó képen: új építésű lakások Bécs Neu Marx városrészében © Eurocomm-PR / Regina Hügli)

Az Airbnb online szállásközvetítő cég a Bécsi Kereskedelmi Bíróság döntése értelmében nemrég tájékoztatót küldött minden olyan bécsi bérbeadónak, aki önkormányzati lakást hirdet a portálon. Eszerint a jövőben az Airbnb-n tilos bécsi önkormányzati lakást hirdetni; ha ilyen hirdetést jelentenek, leveszik a platformról.

Az Airbnb ezenkívül egy panaszvonalat is létrehozna, ahol szomszédok és házbeliek jelezhetik, ha valamelyik lakásban a vendégek túl hangosak, szemetelnek vagy mások helyére parkolnak. Az elképzelés szerint a panasziroda munkatársai egy órán belül kapcsolatba lépnek a bejelentővel. Hasonló szolgáltatás már 27 országban működik: ez év tavaszáig 2700 francia, spanyol, angliai és hollandiai lakáscímet töröltek a portálon.

Az osztrák főváros és az Airbnb vitája évek óta tart: Bécs többször is felszólította a szállásközvetítőt, hogy törölje az oldaláról a bécsi önkormányzati lakásokat. Mivel a cég ennek nem tett eleget, az osztrák főváros bírósághoz fordult, ami májusában az ő javára döntött. Az Airbnb fellebbezett a Bécsi Kereskedelmi Bíróság ítélete ellen, most azonban mégis békülékeny lépéseket tett Bécs irányába.