Novák Blanka a legjobbak között fiatal tudósok világolimpiáján

Hazaérkezett Phoenixből (Arizona, USA) az a magyar fiatal, aki a május 13–17. között megrendezett Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) vett részt. Az idén 75 országból már több mint 1800, 20 évesnél fiatalabb lányt és fiút hívtak meg a rendezvényre. Köztük volt a magyar Novák Blanka.

Az Egri Dobó István Gimnázium volt diákja a 2017–18. évi 27. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen első helyezést ért el, ekként a Magyar Innovációs Szövetség fedezte a részvételét a tudományos versenyek olimpiáján, az Intel ISEF-en.

Novák Blanka ma már az Eszterházy Károly Egyetem I. éves hallgatója, „A Lycium barbarum (magyarul farkasbogyó) fiziológiai hatásainak vizsgálata” című munkájával pályázott, amelyért az 500 dollár pénzjutalommal járó negyedik díjban részesült.

Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. Elsőként a zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a tudományos munkájukról a versenyzőktől. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint ezer tudós, mérnök és matematikus személyesen győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet.

Novák Blanka munkája megtekinthető a 28. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny legkiemelkedőbb pályamunkáit bemutató kétnapos kiállításon, május 29-én és 30-án az Ericsson Magyarország budai székházában.

A 21. század tudóspalántái – díjkiosztó ünnepség