Növényvédőszerrel szennyezés: Magyarország a legrosszabbak között

Az EU tagállamai 2011 óta kötelesek fokozatosan kivonni a forgalomból különösen károsnak minősített 55 növényvédőszert. Csakhogy: ahelyett, hogy eltűntek volna ezek a szerek, a valóságban drámaian megnőtt a lakosság számára forgalmazott olyan gyümölcsök mennyisége, amelyeben kimutathatóak e veszélyes anyagok a PAN Europe friss tanulmánya szerint. A 2019-i hivatalos adatközlés alapján Magyarországról származó cseresznyemintákban például 50%-ban (!)  mutattak ki ilyen helyettesítendő hatóanyagokat. (A nyitó kép forrása: https://harley.de)

Ez nem meglepő annak tudatában, hogy Magyarország engedélyezte az EU-n belül a legtöbbet, 50-et a listán szereplő 55 anyagból. Ez a trend teljesen ellentétes a “Farm to Fork” stratégiában kitűzött peszticid-csökkentési célokkal. A Pesticide Action Network (PAN) Europe (Európai Növényvédőszer Akcióhálózat) és tagszervezetei a 12 legmérgezőbb peszticid azonnali betiltását és az 55 nagyon káros peszticid 2030-ig történő teljes kivonását követelik.

Az 1107/2009/EK rendelet 2009-ben bevezette a növényvédőszer-hatóanyagok új kategóriáját, a helyettesítésre jelölt hatóanyagokat. A jogszabály célja az emberre és a környezetre leginkább káros, de engedélyezett hatóanyagok azonosítása, valamint kevésbé káros kémiai és nem kémiai alternatívákkal való helyettesítésük volt, hogy végül fokozatosan kivonják őket a forgalomból. Ez a kategória az élelmiszerekben használt, az európai piacon még mindig engedélyezett legrosszabb hatóanyagokat gyűjti össze. Az uniós „Farm to Fork” és a biodiverzitás védelmére vonatkozó stratégiák alapján 2030-ig a felére kell csökkenteni a legveszélyesebb hatóanyagok felhasználását.

A PAN Europe szerint ezeket a hatóanyagokat egészségügyi okokból már be kellett volna tiltani Európában. A helyettesítésre jelölt anyagok annyira kockázatosak, hogy a rendelet sokkal szigorúbban szabályozza őket, mint más növényvédőszer- hatóanyagokat. Az uniós engedélyezési időszakuk 7 évre korlátozódik (szemben a többi növényvédő szer 15 évével), és a tagállamok törvényileg kötelesek lennének ezeket kevésbé káros alternatív hatóanyagokkal kiváltani. A PAN Europe új jelentése azonban rámutat: nemhogy nem érték el azt a célt, hogy helyettesítsék ezen anyagokat, hanem egyre nagyobb mértékben szennyezik e legkárosabb növényvédőszerek az európai élelmiszereket.

Az Európában termesztett friss gyümölcsfajták 97 170 mintájának elemzése azt mutatja, hogy 9 év alatt 53%-kal nőtt a növényvédőszer-hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága. A legutóbbi olyan évben (2019-ben), amire vonatkozóan a PAN Europe vizsgálat idején rendelkezésére álltak adatok, majdnem minden harmadik gyümölcsmintában (29%) kimutathatóak voltak ezen hatóanyagok. Az uniós cseresznye-minták fele volt szennyezett, ami 152%-os növekedés 2011-hez képest, amikortól a kormányoknak el kellett volna kezdeniük az anyagok helyettesítését. Az összes almaminta harmada (34%) is szennyezett volt, ami 117%-os növekedés.

Magyarországon különösen rossz a helyzet egy sor termékkategóriában. Nem véletlenül, ugyanis Magyarország engedélyezte a legtöbb, 55-ből 50 helyettesítendő legveszélyesebb növényvédőszer hatóanyagot. A PAN Europe jelentése szerint a 2019-ben

a Magyarországról származó gyümölcs- és zöldségminták igen nagy hányadában kimutathatók a legveszélyesebbnek minősített hatóanyagok maradványai:

  • a cseresznye 50%-ában;
  • a fejes saláta 38%-ában (3. helyezett az EU-ban);
  • az alma 34%-ában;
  • és az uborka 32%-ában, ami messze a leggyakrabban talált uborkaszennyezés az összes többi uniós országhoz képest. Az uniós átlag 16%, a második helyen végzett Görögországban 19% volt az arány.

A PAN Europe fő követelései:

  • Az EU-tagállamoknak azonnal be kell tiltaniuk 12, a PAN szerint legveszélyesebb, legnagyobb kockázatot jelentő helyettesítendő anyagot.
  • A tagállamoknak meg kell kezdeniük az összes olyan növényvédőszer-termék betiltását, amelyik helyettesítendő hatóanyagokat tartalmaz, és a tagállamoknak az elért eredményekről nyilvános jelentést kell tenniük az Európai Bizottságnak.
  • Az Európai Bizottságnak biztosítania kell, hogy a helyettesítésre vonatkozó iránymutatásokat 2022 végéig felülvizsgálják azért, hogy a valóságban is előnyben részesítsék a nem vegyi alternatívákat, és szakítsanak a jelenlegi, növényvédőszer-intenzív mezőgazdasági rendszerrel.
  • Az Európai Bizottságnak azonnal véget kell vetnie e helyettesítendő, mérgező növényvédőszer-hatóanyagok további engedélyezésének.
  • Az Európai Bizottságnak 2035-ig el kell fogadnia az élelmiszerekben a szermaradék mentességi előírást ezen anyagokra vonatkozóan, a növényvédőszer-maradék határértékeket (MRL) pedig a legalacsonyabb szintre kell csökkenteni (meghatározási határérték).

A „Tiltott gyümölcs” című PAN Europe jelentést itt található. A PAN Europe kampányáról pedig itt tájékozódhatnak olvasóink: www.toxic12.eu.