Orbán: az EU kövesse Magyarországot

Magyarország meg fogja védeni az Európai Uniót az újabb migránsválságtól – idézte a The New York Times és a holland WHTC rádió honlapja Orbán Viktort a Reuters beszámolója alapján.

A Visegrádi Négyekkel tartott találkozót eredetileg a koronavírus terjedése miatt hívták össze, azonban szó esett az újabb menekülthullámról is, és a NYTimes csak erre a témára koncentrált. Arra, hogy Orbán szerint már az Európai Uniónak a déli határoknál meg kell állítania a menekülteket, s „ha nem sikerül, akkor persze, mint 2015-ben, végső mentsvárnak ott lesznek a magyarok, akik a szerb–magyar határon meg fogják őket állítani” – idézték szó szerint a sajtótájékoztatón elhangzottakat.

A Reuters 10 ezer menekültről ír, aki Észak-Szíriából érkezett Törökországba és a görög határvédők könnygázt vetettek be ellenük, amikor nem tudták megállítani őket. Orbán jelezte, minden segítséget megad a görögöknek, és azt is, hogy az előző menekülthullámmal 130 ezren érkeztek a Balkánra. Európának a magyar szabályozást kell követnie – utalt a határ mentén felhúzott szöges drótkerítésekre, de ezen az ételek megvonását éppúgy érthette, mint az erőszaktól vissza nem rettenő határőrizetet.   

Szintén a Reuters beszámolójára hivatkoztak a koronavírus kapcsán a legkülönfélébb portálok, például a szingapúri Straitstimes. Orbánnak a Facebook oldalára kitett hírből derült ki, hogy még nem produkálták ugyan a tüneteket, de a két iráni egyetemistát kórházba szállították a koronavírus fertőzésének a gyanújával. Szlávik János szakértő pedig elmondta, hogy a perzsa újévet mentek haza ünnepelni a diákok, de azt nem volt hajlandó megmondani, hogy melyik kórházban kezelik a betegeket. Viszont az kiderült, hogy az egyik egyetemista feleségének mozgását követik, akárcsak a másik barátnőéjét. Kína után Irán lett az egyik legfertőzöttebb ország.

Világszerte csaknem 100 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, miközben Olaszországban az összes oktatási intézményt bezárását rendelték el.

A berlini székhelyű, de Európa számos országában jelenlévő Intellinews a luxemburgi Európai Bíróság minapi döntését elemezve megállapítja: a Google dublini alvállalkozása számára kedvező döntés született – szemben a magyar kormány értelmezésével. Mert: megbüntetheti ugyan az adóelkerülés miatt a magyar kormány az adott céget, de nem sújthatja olyan büntetéssel, aminek teljesítésére nem szab türelmi időt és így az horribilis összegre rúghat az eljárás alatt. Köztudott: a 30 ezer eurós bírság 300 millióra emelkedett pár napon belül az azonnali nem teljesítés miatt. S ez viszont már uniós törvénybe ütközik.

Orbán Viktor lánya a második legbefolyásosabb nő Magyarországon a Forbes Magazin hatodik, éves összesítésén, ahol az 50-es lista élére ugrott Ráhel – adja hírül az Euractiv. Tulajdonképpen két helyet lépett előre a korábbi mérésekhez képest és így került a listavezető Novák Katalin miniszter után a 2. helyre. Ami az üzleti szférát illeti, ott Hegedűs Éva, a Granit Bank többségi tulajdonosa áll az élen, őt egy új feltörekvő, Mészáros Beatrix követi. Annak a leggazdagabb embernek a lánya, aki nem csupán átvette apja legfontosabb cégét, az Opus Globalt, de tetejében Orbán legközelebbi barátja is.

Oroszország profitot akar elérni a nukleáris erőművek kivezetésével, ami egyben a Roszatom új stratégiája is – állítja hosszú elemzésében a BizzEnergy hamburgi portál. S példának a finn és a magyar atomerőmű építésének csúszását hozza fel, utóbbinál 2021-ben állapodtak meg, de még csak az engedélyeztetési eljárásban. Arra jöttek ugyanis rá, hogy legalább 100 milliárd dolláros bizniszt hoz az elhasznált fűtőelemek kiszerelése és elszállítása, azaz a régiek lecserélése egy sokkal korszerűbb változatra, ami ellen persze a környezetvédők tiltakoznak, de a német portál szerint egyelőre teljesen esélytelenül.

Szintén az Euractivból tudtuk meg: Szijjártó Péter meggyőződése, hogy az Európai Unió csak profitálhatna az Eurázsiai Gazdasági Unióval kiépítendő kapcsolatból. Erről a külügyi- és külgazdasági miniszter Minszkben beszélt, merthogy utóbbi szervezet rotációban látja el a feladatokat, és most Belaruszián a sor. Ezért tartja fontosnak Szijjártó, hogy enyhítsék a Minszk elleni szankciókat, mert az innen importálható nyersanyagok segítenék az Unió gazdasági fejlődését.

Az Eurázsiai Gazdasági Unió tagországai az orosz kormány ernyőszervezetén keresztül kötnek a volt szovjet tagköztársaságokkal szabadkereskedelmi egyezményeket.