Orbánt félreállítják Brüsszelben mindent elutasító politikája miatt

Dűlőre jutni Orbánnal az orosz olajembargó kérdésében keményebb dió, mint azt sokan gondolták – olvashatjuk a Politico portálon, s a szerző hozzáteszi, ahhoz, hogy megoldódjék a probléma, nem lett elég Ursula von der Leyen villámlátogatása Budán, Orbán kolostorában. Különösen annak ismeretében, hogy hónapok óta dolgozik Brüsszel ezen a szankciós csomagon, s mégsem jutott egyről kettőre a magyar kormányfővel. Holott már (megint) nem kis engedményt tett is neki, meg az orosz olajtól nagyban függő más országoknak is, csakhogy a magyar kormányfőnek ez sem elég, újabb tételeket tett fel a követelések listájára – 4-5 éves átmenetet követelve.

A Brüsszellel (miként Magyarország) évek óta hadilábon álló, rebellis Lengyelország egy pillanat alatt éles kanyart vett, és lelkes támogatója lett az uniós szolidaritásnak. Ezzel szemben Orbán makacsul hirdeti a maga és a maga köré vont híveinek nacionalista elveit. Köztudott: tavaly szeptemberben írt alá 15 évre szóló olajszerződést az oroszokkal, illetve Paks-2 építéséről a Rosatommal. Másrészről a magyar kormány Ukrajnával való diplomáciai kapcsolata igencsak ellentmondásos, a trianoni sérelempolitizálás és a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogának csorbítása okán.

Az elemzés végül oda lyukad ki, hogy nem véletlen Orbán csökönyössége. Hisz’ elindították kormánya ellen a jogállami normasértés miatti büntető eljárást és a helyreállítási alapból sem kap, mert nem a program feltételeinek megfelelő költségvetési tervet nyújtott be. Orbán tehát „leckéztet”, ha már Brüsszel egyre jobban félreállítja és sarokba szorítja.

Orbán túszul ejti az uniós döntéshozókat, amikor ellenszegül az EU-többség akaratának – nyilatkozta a litván külügyminiszter a France 24nek adott interjúban annak kapcsán, hogy még mindig nem tudta elfogadni és életbe léptetni az uniós szankciós csomagot Moszkva háborújának megállítására. Gabrielius Landsbergis ennek ellenére bizakodó, szerinte jobb belátásra tudják bírni a magyar kormányfőt. Ugyanakkor nyomatékosítja, hogy a litván parlament megszavazta azt a javaslatot, amelyik Oroszországot terrorista államnak nyilvánította, és kimondta azt is, hogy Ukrajna területén népirtást hajt végre az orosz katonaság.

A Balkan Insight – a régiónkkal foglalkozó, valóban bennfentes portál – is átrágja magát az olajembargó ügyében eddig történteken, de amiért érdemes megemlíteni a legújabb írását, az az újabb fejlemény, ami gyakorlatilag biztosra vehető: Lengyelország hiánytalanul megkapja a neki Brüsszel által odaítélt helyreállítási alapot, azaz 750 milliárd eurót. Ilyen pénzre Magyarországnak most semmilyen esélye sincs. Lengyelország esetében a független bírósági rendszer hiánya okozta a galibát, amit törvényi úton, fokozatosan helyreállítanak. A másik kifogás az ország harmadnyi területén létrehozott úgynevezett LMBTQ-mentes zóna bevezetése volt, amit most egy bírói határozat alkotmányellenesnek nyilvánított. Így hamarosan elhárul az akadály a covid következményei miatt létrehozott helyreállítási alap kifizetése elől.

Egy sor amerikai lap is átvette a Bloomberg tudósítását az Orbán-kormány megnevezett tagjainak bemutatásáról. Az amerikai zászlóra utaló, konzervatív Stars and Stripes portál is lehozta, hogy az új kabinet összetétele azt bizonyítja, továbbra is szoros szálakkal kötődik a magyar kormány a Kremlhez. Két személyt említ meg az írás: az orosz külügyminiszter által magas állami kitüntetésben részesült Szijjártó Pétert, valamint Szalay-Bobrovniczky Krsitóf leendő védelmi minisztert, akinek orosz céggel van közös üzlete az Egyiptomba szállítandó vasúti kocsik gyártására.

Másrészről érdekes választás Navracsics Tibor, mint régi/új kabinettag, ami annak a jele, hogy Orbán folytatja pávatáncát, keleti táncát a Nyugat felé vele akarja egyensúlyozni. Navracsics egyértelmű feladata: amennyi letiltott pénzt csak lehet – vissza kell szerezni Brüsszeltől. 

A legfiatalabb elnöknő Európában Novák Katalin – mutatja be az új államfőt az osztrák Der Standard. A tekintélyes lap szerzője kiemeli, mekkora felhajtás volt az eskütétele körül, hatalmas katonai parádéban részesült. Az elnöknő már bekitatási beszédében bejelentette: kedden Lengyelországba vezet első hivatalos útja. Sietnie is kell, hisz’ igencsak megromlott a két ország virágzó kapcsolata az oroszok ukrajnai háborúja miatt.

Az utat és a békülés lehetőségét elő is készítette Novák ezzel a beszéddel, mert nem csak elítélte az oroszok ukrajnai agresszióját, de még azt is bejelentette, egyétért a háborús bűnök elkövetését bizonyítandó vizsgálatok folytatásában.