Ötéves csúcson zárt a cégalapítás-számláló 2019-ben

Tavaly 29 019 cégalapítást tett közzé a cégbíróság, ami a múlt öt év legmagasabb értéke. A cégalapítások száma kiegyensúlyozott növekedést mutat 2015 óta, az éves növekedés 5 százalék körüli. A jó 29 ezer cégalapítás mintegy 35 ezer cégtörléssel párosult, tehát a cégek száma csökkenőben van; igaz, többségében az alvó vállalkozások szűnnek meg.

„Alapvetően pozitív vállalkozási kedvről tanúskodnak a 2019-i céginformációs számok, a cégek száma csökken, egyidejűleg zárul az olló a megszűnő és a kezdő cégek között, továbbá a működők is egyre aktívabbak” – közölte lapunkkal Pertics Richárd, az Opten céginformációs szakértője.

A cégalapítások és cégtörlések trendje ellentétes: az évek óta növekvő cégalapítási számmal folyamatosan csökkenő cégtörlés párosul.

A megszüntetésre irányuló eljárásoknak csupán hetede felszámolás. Néhány évvel ezelőtt még 30–40 százalék volt ez az érték, azaz rengeteg vállalkozás szűnt meg hátrahagyott tartozásokkal. A helyzet továbbra sem mondható ideálisnak, mert az évi 5200 felszámolás rendkívül sok, ám az irányzat bíztató. Az alacsony felszámolási arányhoz vélhetően a kedvező gazdasági környezet is hozzájárult. A vállalkozások életképessége, tőkeerőssége recessziós helyzetben sokkal hamarabb központi kérdéssé válhat.

eljárástípus induló eljárások száma 2019-ban százalék
felszámolás 5 254 14,03%
kényszertörlés 21 665 57,85%
végelszámolás 10 533 28,12%

A megszüntetésre irányuló eljárások tekintetében érdemes kiemelni, hogy a végelszámolások száma számottevően nőtt az előző évekhez mérten. Pertics Richárd szerint alapvetően a gazdaság tisztulását jelzi, hogy egyre többen döntenek szabályos megszüntetés mellett. Bizonyos szintű lemorzsolódás természetes, és mivel összességében csökken a cégtörlések száma, a magas végelszámolási arány inkább nevezhető kedvezőnek, mint negatívnak.

A területi eloszlást vizsgálva továbbra is „fejnehéz” az ország: az alakuló cégek 62 százalékát Budapesten és Pest megyében jegyezték be, és a megszűnők is ezeken a területeken vannak többségben. Az Opten Cégfluktuációs Index (CFI) – amely az adott időszakban megszűnő és induló cégek számát hasonlítja az összeshez – szintén a fővárosban a legmagasabb. A magas fluktuációs érték hosszú távon nem feltétlen szerencsés, így még van fejlődési potenciál a hazai cégvilágban. Kedvező az állapot Győr–Moson–Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Tolna megyében, ahol 10 százalék alatti fluktuációval zárult a 2019. év.

Az idén várhatóan folytatódik az eddigi irányzat: a megszűnő és az induló cégek száma csaknem azonos lesz, a két érték évi 30–32 ezer körülivel lehet számolni. Természetesen nagyon sok múlik majd a gazdaság állapotán. A hazai cégvilágban továbbra is sok a mikro-vállalkozás, amely érzékenyen reagálhat akár egy kisebb recessziós hullámra is. A múlt évek kedvező gazdasági környezete és a jelen is bizakodásra ad ok, de az eljárások száma és a likviditási mutatók még arra utalnak, hogy természetes a további finomodás.