Pénzügyi tudásával Zsófi lepipálta Európát

Mi történik, ha a hitelből vett telefonom összetörik – tovább kell fizetnem a törlesztőrészletemet? Ilyen és hasonló, fogós pénzügyi kérdésekre adott hibátlan válaszokat magyar versenyzőként Strasszer Zsófia, a budapesti Keleti Károly Szakgimnázium tanulója, és nyerte meg az európai pénzügyi szellemi vetélkedő döntőjét. (A képen: Strasszer Zsófia és Borbély Attila Norbert.)

Európa 28 országának 50 ezer diákjából került ki az az 55 nemzeti győztes, aki az európai pénzügyi hét rendezvénysorozat részeként szervezett „pénzügyi ki, mit tud?” döntőben mérték össze tudásukat. Az eredetileg Brüsszelben megrendezett, ám a vírus-világjárvány miatt már második éve online formában, angol nyelven megvalósuló páneurópai versenyen a magyar Strasszer Zsófia, a budapesti Keleti Károly Szakgimnázium tanulója hibátlan teljesítménnyel verte a mezőnyt.

Az Európai Bankföderáció vetélkedőjének célja, hogy segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra.

Hazánk 2014 óta résztvevője az európai pénzügyi hét eseményeinek a széles körben ismertté vált PÉNZ7 programmal, ami az európai országok között immár hagyományosan az egyik legtöbb fiatalt elérő esemény. A PÉNZ7 rendezvénysorozaton az idén 171 ezer, hét év alatt pedig több mint 1,1 millió általános- és középiskolás foglalkozott szerzett pénzügyi alapismereteket.

Az „európai pénzügyi ki, mit tud?” magyar döntőjét a PÉNZ7 részeként került rendezték meg 78 magyar diák online vetélkedésével. A 15–16 évesek versenye magyar és angol nyelvű kérdésekkel mérte fel a pénzügyi jártasságot, tudatosságot. A hazai döntő két legjobbja képviselte hazánkat a nemzetközi megmérettetésben:

A diákok 15, angol nyelvű, főként pénzügyi, például befektetésekkel kapcsolatos kérdésre válaszoltak. Kezdetben az élmezőnyben láthattuk Borbély Attila Norbertet, akit végül Strasszer Zsófia váltott a dobogón. Az eredményhirdetés alkalmával kiderült, hogy Zsófi lett az idén földrészünk legjobb pénzügyi kvízjátékosa: az egyetlen, aki valamennyi kérdésre tökéletes választ adott.

  • Strasszer Zsófia a Budapesti Gazdasági SZC Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnázium tanulója, felkészítő tanára Hegyi Viktória
  • Borbély Attila Norbert a Soproni SZC Hunyadi János Technikumában tanul (Csorna), felkészítő tanára Horváthné Kocsis Katalin.

A győztes és iskolája az Európai Bankföderáció által felajánlott 3000 eurós fődíjában részesül. A verseny itt megtekinthető.