Pert indít az Orbán-kormány ellen a TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért közreműködésével hat magyar újságíró – most első ízben – pert indít a kormány ellen, miután a bizonyítékok szerint lehallgatták őket az izraeli kémprogrammal – adja tudtul a Deutsche Welle. Ilyen megfigyelés az EU-n belül Magyarországon kívül csak a lengyeleknél történt. Az újságírókat azért célozta meg a hatalom, mert kutatásaik, illetve politikai tevékenységük folytán kényelmetlennek, illetve veszélyesnek bizonyultak, jóllehet a Pegasust elvileg csak terroristák és nehézsúlyú bűnözők ellen lehetett volna bevetni.

Ehhez képest összesen 300 emberről, így civil aktivistákról, vállalkozókról, sőt egy volt miniszterről is bebizonyosodott, hogy lehallgatták a telefonjukat. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevében Remport Ádám azt mondja: ki akarják deríteni, milyen információkat szereztek az érintettekről a titkosszolgálatok. Továbbá szeretnék elérni, hogy ne lehessen visszaélni a joggal és hatékonyabb legyen a nemzetbiztonsági szolgálat felügyelete.

A történetnek van egy izraeli szála is, mert egy ottani jogász a szoftver gyártóját, illetve program eladását felügyelő védelmi tárcát kívánja beperelni azért, mert a Magyar Állam megvehette a terméket, minden jogállami aggály ellenére is. Aligha kétséges, hogy az adásvételt Orbán és Netanjahu 2017-ben Budapesten ütötte nyélbe.

Mert van egy közös ellenségük: Soros, aki a civil társadalmat támogatja vagyonából. A már említett izraeli jogász úgy látja, hogy országa súlyos árat fizetett a magyar politikustól kapott támogatásért cserében, mert Tel Aviv fedezte a hivatalos magyar antiszemitizmust. A Pegasust pedig eszközként használja az izraeli diplomácia.  

Az persze nem vitás, hogy az eljárás évekig eltarthat. Remport azonban rámutat, hogy készek akár a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságig is elmenni, annak ítélete egész Európa számára irányadó volna.

Példaként szolgálhat az összes érintett számára, hogy magyar újságírók bírósághoz akarnak fordulni az állam, illetve a gyártó NSO ellen a Pegasus-ügy miatt. A The Guardian idézi Remport Ádámot, aki szerint elfogadhatatlan, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokat az elnyomás eszközéül használják, és nem a polgárok védelmére. Azt szeretnék, ha feketén-fehéren bebizonyosodnék, hogy ügyfeleiket valóban megfigyelték, illetve tudni akarják, hogy milyen információkat gyűjtöttek róluk.

A szakértő elismerte, hogy az eddigi hasonló esetek tanúsága szerint a bíróságok az ilyen ügyekben általában a hatalom oldalára állnak, de jó lenne, ha a per segítene mindazoknak, akik más országokban lettek törvénytelen lehallgatás áldozatai. Izraelben pedig azt is el kívánják érni, hogy vonják felelősségre azokat, akik engedélyezték a magyar üzletet. Az izraeli ügyvéd szerint az illetékeseknek illett volna tudniuk, hogy a magyar vezetés különös kedvvel hadakozik a sajtó ellen, és hogy a helyzet egyre csak romlik.

Süddeutsche Zeitung

A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) rá kívánja kényszeríteni a magyar kormányt, hogy adjon felvilágosítást a Pegasus-ügyben, ha másként nem megy a bíróság bevonásával. Magyarország az unió tagja, a lehallgatottak hosszú listáján mégis nem csupán bűnözők, hanem újságírók mellett politikusok, jogászok, üzletemberek is vannak, sőt, az államfő egyik testőre is érintett.

Kapronczay Stefánia, a TASZ vezetője azt közölte, hogy vizsgálatot akarnak a hatóságok részéről, annál is inkább, mert a hatalom évek óta külföldi ügynököknek, sőt, nemzetbiztonsági veszélynek titulálja a bírálókat. Panaszt nyújtanak be az Európai Bizottságnál és Strasbourgban is. Közben az izraeli gyártó hírek szerint felmondta a megállapodást a magyar féllel. (A fejleményről beszámolt a The Washington Post is – a szerk. megj.)

A Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) úgy reagált Tucker Carlson legújabb dokumentum-összeállítására, hogy az „Magyarország kontra Soros, harc a civilizációért” címen fut, és a film agyondicséri az autokrata Orbánt, ám valójában Amerika-ellenes propaganda – írja a The Washington Post. A nyilatkozat felhívja a figyelmet, hogy Carlsonnak ez már a sokadik provokatív húzása, a Fox News pedig a nevét adja ahhoz, hogy csatornáján dicsőítsék naiv módon a magyar politikust.

A tévétársaság a kormányfő oldalára áll az évek óta tartó ellenségeskedésben, miután a jobboldali, bevándorlás-ellenes Orbán azt állítja, hogy Soros beleavatkozik a magyar politikába. A politikus megdöbbentette az európai partnereket, mivel 2010 óta korlátozza a sajtószabadságot, újraírta a választási törvényt és saját céljainak megfelelően alakítja át az igazságszolgáltatást. Ám Trumptól mégis méltatást kapott.

Carlson azt állítja, hogy „Soros háborút vív a Nyugat ellen és szövetkezik az EU-val a magyar demokrácia megdöntésére”. Meg hogy a Nyílt Társadalom Alapítványokon keresztül igyekszik felszámolni a nemzeti határokat, elűzni demokratikusan megválasztott vezetőket, és helyükre a saját ideológiáját képviselő bábokat próbál ültetni.   

A szervezet 2. számú vezetője, Laura Silber, a Nyílt Társadalom Alapítványok érdekképviseletért és kommunikációért felelős alelnöke most azt közölte, hogy az Open Society Foundation, azaz a Nyílt Társadalom Alapítvány több mint 30 éve segíti az eleven és befogadó demokráciákat. Olyan rendszereket karol fel, amelyekben a kormányok elszámoltathatóak a nép által. A jelek szerint azonban Carlsonnak inkább a tekintélyuralom, a média és a bíróságok foglyul ejtése, az urambátyám korrupció és az elcsalt választás felel meg. Laura Silber hozzáteszi: az külön aggasztó, hogy a Fox News Kína és Oroszország szoros szövetségese – azaz Magyarország – mellé áll Közép-Európában.

A Nyílt Társadalom Alapítvány amerikai szervezetének igazgatója, a demokrata párti volt virginiai törvényhozó, Tom Perriello azt mondta: régi antiszemita közhelyekre és összeesküvés elméletekre épülnek a vádak az OSF ellen. Ám ők folytatják a küzdelmet azokért, akik nem tudják hallatni a hangjukat – szemben az olyanokkal, akiknek dezinformációja minden este milliókhoz jut el.

A Tucker Carlson-féle politikai showműsor olyan a Fox Newson, mintha a Kreml propagandistái készítenék – állapítja meg a Frankfurter Rundschau. Hétköznap esténként 8-kor kezdődő egy órás programot nyugodtan összeállíthatták volna a Russia Today stúdióiban is. Ám 3,2 millió nézővel nem akad párja az USA-ban. A műsorvezető pedig alighanem a Kreml legjobb agitátora a tengerentúlon. Ha valaki odakapcsol, arra zúdulnak a kisebbségellenes előítéletek, a nacionalista kitételek, a demagóg torzítások és az őrült összeesküvés-elméletek. Viszont mindez nagyon is bejön Trump követőinél.

Carlson nem titkolja el, hogy az ukrán válságban Putyinnal rokonszenvezik. És ez így megy minden áldott este, noha a lakosság 54 %-a kemény fellépést sürget az orosz elnök ellen. A Fox News politikai show-ja mégis népszerű.

A magyar kormány kitűnő kapcsolatokat ápol ugyan a republikánusokkal, ám most kiderült, hogy titokban keresi az amerikai demokratákhoz vezető szálakat is. Erre úgy derült fény, hogy legutóbb olyan céget bízott meg lobbizással a tengerentúlon, amely jól be van kötve a hatalmon lévő párthoz, amely azonban erős fenntartásokkal viseltetik a jobbos Orbánnal szemben – írja a Yahoo/Axios. Magyarország most az irodán keresztül igyekszik szép csendben kapcsolódási pontot találni a nemrégiben kötött szerződéssel, amelyben tényleges partnere az Actum PR-ügynökség, és arról tudni lehet, hogy bennfentes a demokratáknál.

Az egész úgy kezdődött, hogy a washingtoni magyar nagykövetség novemberben közzétette: megállapodott egy kétes, gyakorlatilag ismeretlen delaware-i céggel, az IGG-vel, hogy az propagandatevékenységet folytat a magyar érdekek képviseletében. Ám kiderült, hogy a tulajdonos a már említett Actum. A magyar ügyeken hárman dolgoznak majd: George Tucker, aki tavaly őszig még a Pegasus kémszoftvert gyártó izraeli NSO Groupnak, illetve anyavállalatának, a Q Cyber Technologiesnak lobbizott és adott tanácsokat, továbbá Duncan McFetridge, egy kaliforniai helyi képviselő korábbi munkatársa, valamint Phil Angelides helyi kincstárnok. Utóbbi kettő kapcsolódik a demokratákhoz.  

A havi apanázs 9500 dollár a marketingért és kommunikációért, továbbá havonta 235 ezer dollár a jogi stratégiai konzultációért. Az nem tudható, van-e másik ügyfele az IGG-nek, de az biztos, hogy a magyar kormány már bejátszotta magát az amerikai jobboldalhoz.  

Putyin egy halom akadályba ütközik, miközben próbálja rákényszeríteni akaratát Ukrajnára és a Nyugatra, és hogy lesz-e a háború, azt csakis ő tudhatja – írja Fareed Zakaria külpolitikai szakértő a The Washington Post által közölt elemzésében. Úgy véli, hogy a Biden-kormányzat mostanáig jól reagált a fenyegetésre, mert keménységet mutatott, ugyanakkor nyitva hagyta a diplomácia megoldás csatornáját.

Fontos azonban látni, hogy amikor Oroszország 8 évvel ezelőtt elfoglalta a Krímet, elvesztette Ukrajnát, és ezt csak megerősítette a Donyeck-medencében kirobbantott nyílt válság. Felgerjesztette ugyanis az ukrán nacionalizmust, illetve a Moszkva-ellenes érzelmeket. Azaz: nem sikerült destabilizálnia és meggyengítenie a szomszédos államot. És felsült akkor is, amikor igyekezett megosztani a Nyugatot és alávágni a NATO-nak. Éppen az ellenkezője következett be.

Németországban viszont nagy sikert ért el, mert az új koalíció nem hajlandó fegyvereket adni Kijevnek, ellenzi a kemény szankciókat és meg akarja menteni az Északi Áramlat-2 gázvezetéket. Mindez abból fakad, hogy Berlin a keleti politika folyományaként különleges kapcsolatokra törekszik a Kremllel.

Ám Putyin nem nyer a háborúval, ha életbe léptetik ellene a súlyos megtorló intézkedéseket, mert az olaj- és földgázvásárlások korlátozása feldúlja az orosz gazdaságot. Ebből persze nem következik, hogy elmarad az offenzíva. Ugyanakkor Ukrajna aligha lesz egyhamar a NATO tagja, miután a német és a magyar vezetés élesen ellenzi a felvételt. Az USA azonban nem zárhatja ki egyszer és mindenkorra a csatlakozást. A két pont között van egy szűk ösvény, amely teret nyit a diplomáciának, éspedig annak a háborúnak az elhárítására, amely sok évre elszívná mindkét fél energiáit.

A cseh Európa-ügyi miniszter bejelentette, hogy országa az EU következő soros elnökeként a jogállam mellett a sajtószabadságra kívánja helyezni a hangsúlyt, így főként arra, hogy mi van ez ügyben Magyar- és Lengyelországban – adja tudtul az Euractiv. Mert Bek miniszter szerint a két országban egyre aggasztóbb a média függetlenségének és sokszínűségének a helyzete. Mint mondta, nincs szó azonban arról, hogy Prága a 2. félévben ki akarná oktatni a két kormányt.

A jelentés hozzáteszi, hogy a Riporterek Határok Nélkül tavaly az uniós politikusok közül elsőként a sajtószabadság ellenségévé nyilvánította Orbán Viktort. Azzal vádolják a kormányfőt, hogy az a járványt meglovagolva még jobban szűkíti az újságírók számára az információszerzés lehetőségeit és akadályozza a szerkesztőségek munkáját. A szervezet egyik munkatársa szerint a magyar példa követésre ösztönzi Lengyelországot és Szlovéniát is.

Pavol Szalai, az Euractiv szerzője szerint tehát itt az idő, hogy cselekedjék a Bizottság, miután az azt ígéri, hogy az idén elfogadja a médiaszabadság-törvényt, ami egységesíti a sajtóra vonatkozó szabályokat az unión belül, ideértve, hogy elrendeli a tényleges tulajdonviszonyok feltárását. Továbbá meg kívánja akadályozni, hogy egyes hatalmak perek sokaságával fojtsák bele a szót újságírókba és civil aktivistákba.

A Nyugat diplomáciai bojkottja folytán alighanem az orosz elnök lesz a díszvendég a jövő pénteken a pekingi olimpia megnyitóján, de rajta kívül más autokráciák is szép számmal képviseltetik magukat – olvasható a  Yahoo jelentésében. A kínai külügyminisztérium most tette közzé a listát, de az korántsem teljes, így nem tudható, hogy Magyarország küld-e bárkit is a ceremóniára. Európából Lengyelország, Szerbia, továbbá Luxemburg és Monaco fogadta el a meghívást.

Mellesleg: ha Putyin Hszi elnök személyes vendégeként ott lesz az ünnepségen, az azért pikáns, mert az államilag szervezett orosz dopping miatt Oroszország saját néven nem vesz részt a játékokon. Emlékezetes: Biden az ujgur népirtás, a hongkongi, a tajvani és más jogsértések miatt hirdetett politikai bojkottot az olimpia nyitóeseménye ellen.

Viszont ott lesznek tucatnyi olyan ország, köztük a Türk Tanács közép-ázsiai tagjai, amelyek a Freedom House szerint egyáltalán nem szabadok, népük a politikai elnyomása alatt él.