Puskás Ferenc – Madrid és Liverpool

Az ötvenes évek magyar labdarúgása, ezen belül is az Aranycsapat sikersorozata mintegy hét évtized óta az emlékezés (és a nosztalgia) tárgya a futball hazai és külföldi rajongói körében. Különösen arrafelé, ahol az egykori csillagok otthagyták névjegyüket – mindenekelőtt Puskás Ferenc (1927–2006) kap megérdemelt elismerést…

Sorozatunkban nem először írunk „Öcsiről”, a kiváló balösszekötőről, aki 1956 után új csapatát Spanyolországban találta meg. Időben legutolsó megörökítése is a spanyol fővárosban történt, ahol mellszobrát már régebben felavatták, most pedig a kelet-madridi Vicálvaro kerületben utcát neveztek el róla. A Real Madrid sztárjaként 1958–67 között „Pancho” becenéven zsebelte be a hispániai közönség rokonszenvét, ám az utca a futball-legenda magyar nevét viseli, még az ékezet sem hiányzik róla.

A tábla leleplezésén felszólaló magyar vendégek és a „királyi gárda” vezetői felidézték a másfél évtizede elhunyt csatár teljesítményét, külön kiemelve máig megdöntetlen rekordját: az elmúlt hatvan évben senki nem tudott négy gólt lőni az Európa-bajnokság vagy a Bajnokok Ligája döntőjében.

„Puskás Ferenc a Real Madrid történetének alapvető alakja, aki nélkül lehetetlen volna megérteni a csapat legendáját. Puskás rajta szerepel a címerünkön, a pólónkon, az egyenruhánkon, és mindig a szívünkben őrizzük” – húzta alá Emilio Butragueno, a Real nemzetközi igazgatója.

Az eseményen a házigazdák az utcanévtábla másolatával ajándékozták meg Szijjártó Péter külügyminisztert, illetve Réka Damborena Puskást, a csatár unokáját, aki lányával, Anéval, vagyis Puskás dédunokájával érkezett Baszkföldről az avatásra. Az eseményen forgatott a Real Madrid TV is, a klub honlapján közzétették a videót a tábla leleplezéséről.

Régebbi keletű Puskás Ferenc emlékének megörökítése „az évszázad mérkőzése”, a 6–3 szülőföldjén, de egy későbbi ottani szereplésével összefüggésben. Anglia a futball hazája, ahol az amatőr csapatoknak is gazdag a múltjuk. A South Liverpool FC ’Holly Park’ nevű pályáján a legemlékezetesebb esemény 1967-ben történt.

A közeli Garston művelődési ház vezetője, bizonyos Brian Taylor a helyi fiatalok megsegítésére jótékonysági meccset kívánt szervezni. Azért, hogy minél nagyobb legyen a bevétel – „mit veszíthetünk?” alapon –, meghívta Puskás Ferencet, aki a legnagyobb meglepetésre elfogadta az invitálást. Hősünk emberségét mutatja, hogy csak egy repülőjegyet kért. (Amikor pedig megérkezett, táviratozott Madridba, hogy küldjenek Real Madrid reklámanyagokat, ezek másnapra meg is érkeztek Liverpoolba.) Az 1967. május 9-én lejátszott meccs tízezer néző előtt, Puskás mesterhármasával örök emlék maradt azoknak, akik bejutottak.

Az egyik néző, dr. Zsigmond András tiszteletbeli konzul volt, aki megálmodta és 2018. november 27-ére megszervezte az emléktábla-avatást a liverpooli South Parkway vasútállomáson – a pálya egykori helyén, az 1. Angliai Magyar Huszár Bandérium tagjaival.

Az eseményen részt vett mások között Tarlós István, Budapest főpolgármestere (képünk jobb oldalán, tolmácsnővel), Steve Rotherham, a Liverpool-régió polgármestere (középen) és Christine Banks, Liverpool város polgármestere is.

Jelen volt  Ian Callaghan, a Liverpool FC klub rekordere is, aki 857 alkalommal lépett pályára. Az egykori stadion másik nevezetessége,  hogy 1949 szeptemberében 13 ezer néző láthatta amint Anglia első hivatalos villanyfényes meccsén a helyi tizenegy Nigériát fogadja. Az afrikai csapat 2:2-es döntetlent ért el, és ebben láthatóan az sem akadályozta a vendégeket, hogy mezítláb játszottak…(Nagyon köszönjük Oláh Gábor információit és liverpooli képeit. Madridi fotók: Nemzeti Sport)