Pusztítják a gólyákat – a háborúban is több volt

(Szerző: Orbán Zoltán) A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) elkészítette az 1941 óta ötévenként, legutóbb 2019-ben megismételt fészkelő fehér gólya országos felmérés adatainak összesítését. Ez alapján idén tavasszal már csak 4000 párt várhattunk haza, ami 22%-os csökkenést jelez az elmúlt évtizedekben 4800-5500 pár körül stabilizálódott állományhoz képest.  

Az egyesület munkatársai és önkéntesei a nemzetipark-igazgatóságok őrszolgálatával együttműködve 7376 fészkelőhelyet ellenőriztek; eközben 2952 fiókát nevelő és 588 valamilyen ok miatt sikertelen költésű gólyapárt írhattak össze tavaly nyáron. A nélküli 82 madár és az 1396 lakatlan fészek mellett 2358 olyan fészektartót is számba vettek a szakemberek, amit valamikor a fehér gólyák számára helyeztek ki a villanyoszlopokra, de mára elárvultak.

Az 1940-es években a mai Magyarország területén 15–16 ezer pár fehér gólya költött. A második világháború utánra ez felére csökkent, majd az 1960-as évek végéig folytatódó visszaesés után évtizedekre ötezer körül stabilizálódott a párok száma. Az időjárási hatások miatt 4800-5500 pár között ingadozó szám négyezer párra csökkent 2019-re. A Dunántúlon a múlt húsz évben sokfelé megfeleződött a párok száma.

Az állománycsökkenés általánosnak tekinthető az alapvetően Európában fészkelő fehér gólya teljes elterjedési területén. Ennek okai között egyaránt szerepel a nagyüzemi mezőgazdaság élőhely-átalakítása és a vegyszerezés, az elektromos áramütés okozta látványos elhullás, a Mediterráneumban zajló tömeges kilövés, továbbá a klímaváltozás okozta szárazság, a táplálékot kínáló helyek méretének és minőségének csökkenése.

Az emberkövető, alkalmazkodóképes fehér gólyák állománycsökkenését az üde, nedves gyepek megőrzésével és természetbarát kezelésével, legeltetésével, továbbá az áramütés okozta elhullás és a Földközi-tenger környéki, napjainkban sem szűnő madárpusztítás további mérséklésével lehet megállítani.

Részletesebben itt olvashat a magyarországi fehér gólyákról; tessék kattintani!