Romokat hagy maga után a féldiktátor Orbán

Nagyon sok tudósítás, elemzés foglalkozik azzal, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppárt parlamenti frakciójából. Néhány cím: Megkönnyebbült az Európai Néppárt (Euronews), az EPP, Orbán alternatívát keres (Nachrichten).

A magyar pártvezető és miniszterelnök közép-európai frakciót hozna létre a V4-ekből, bevonva az olaszokat, osztrákokat és a Nyugat-Balkánt. Egyébként a románok, bolgárok és a szlovénok nem szavaztak a többséggel, ők Orbán mellett maradtak.

Az osztrák néppárti képviselő, Othmar Karas, aki egyben az Európai Parlament egyik alelnöke is, a Fidesz azonnali kiléptetését szorgalmazta a működési szabályzat módosítása után (Der Standard). Manfred Webert idézi a közszolgálati osztrák rádió és tévé, az ORF, aki úgy fogalmazott, hogy a Fidesz fordult el a közösségtől. Nem boldog azzal, ami történt, de annak örül, hogy kifejezetten határozott volt az EPP állásfoglalása.

A német szélsőjobboldali AfD vezetője pedig rögtön reagált a történtekre: szívesen látják köreikben Orbánt.

Egy másik, ugyancsak figyelemfelkeltő cím: vége Orbán hazudozásainak. Tagesschau: Eljött az igazság pillanata a Fidesz és az EPP számára. Frankfurter Allgemeine Zeitung: Orbán nélkül minden sokkal őszintébb lenne, a Deutschlandfunk pedig féldiktátornak titulálta Orbánt. Romokat hagy maga után Orbán – így a Der Spiegel.

A Fortune magazin a Szputnyik V vakcináról állítja, hogy egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, noha az ára háromszorosa pédául az Astra Zenecának. Annak ellenére, hogy már 39 országba szállítják, otthon, tehát Oroszországban hónapról hónapra veszít népszerűségéből az oltóanyag. A Levada közvélemény-kutató intézet szerint decemberben a megkérdezett orosz lakosság 38% oltatta volna be, februárban már csak 30%, 62% pedig kifejezetten ellenzi. Legfőképpen a fiatalok körében tiltakoznak ellene. Félnek a mellékhatásoktól, másrészt a hatóságok nem végezték el az összes tesztet. A Szputnyik V-t gyártó Russian Direct Investment Fund cég vezetője, Kirill Dmitriev állítja: beadta az engedélyezési kérelmét az Európai Unió Gyógyszerügyi Hatóságához, az EMA-hoz, azonban a papírokból kiderül, hogy mégsem oda…mert egy másik európai cégnél, a HMA-nál (Heads of Medicines Agencies) kötött ki. Mivel mostanáig nem kapott zöld utat az orosz vakcina, Moszkva sorra kétoldalú szerződéseket köt uniós országokkal. Közülük az első hazánk volt. Azonban Angela Merkel ismét világossá tette, amíg nincs EMA-engedély, Németországba a vakcina nem érkezhet.

Kiadta idei jelentését a NewYork-i Freedom House a demokrácia és a szabadságjogok helyzetéről. A múlt 15 év tendenciájából is következett, hogy a Covid-19 miatt a demokráciák még gyorsabb hanyatlásnak indultak, tolódnak egyre inkább az autokráciák és a zsarnoki rendszerek irányába – állapítja meg Balkan Insight is azonnali reakciójában. Miközben Romániában, Horvátországban vagy éppen Bosznia-Hercegovinában nem történt változás a demokrácia-index tekintetében, Magyarországon pedig ismét lejjebb csúszott – a tavalyi csak „részben szabad demokrácia” megjelöléshez képest is.

A jelentés magyar része az Orbán-féle önkényes rendeleti kormányzást emelte ki, továbbá azt is, hogy az ellenzéki önkormányzatokat a vírusra hivatkozva bünteti és vonja meg tőlük a forrásokat a kormány.

Szász János rendezővel kötött barátsága kapcsán ír Stephen Smith arról a Jewish Journal hasábjain, hogy a demokrácia hanyatlását okozta Európában Orbán elmúlt 10 éve. Ez idő alatt Szász úgy érezte, a rendszer célkeresztjébe került, mint tanár és mint zsidó is. Stephen Smith az UNESCO népirtás-oktatását vezető részleg vezetője és az USC Shoah Alapítványt is irányítja az Egyesült Államokban.

Szász és Smith Kaliforniában, a Nagy füzet forgatása után ismerkedtek meg. S miután a magyar rendező arra kényszerült, hogy felmondjon az Színház- és Filmművészeti Egyetemen, barátjának Szász így fogalmazott: Magyarország nem az a hely, ahol zsidó gyereket felnevelhetsz. Mindenki ellenséges, nem tudsz zsidóként nyugodtan élni.

Smith elrémült, amikor nemrég barátja levélben írta meg neki, hogyan forgatták fel a hatóságok az otthonát, miközben a Covid-fertőzésből épp felépülőben volt a feleségével együtt, de ez a házkutatáskor senkit sem zavart. Kihallgatták a 15 éves, nagyobbik fiát, miközben nem hívhatták fel ügyvédjüket, gyógyszerüket sem vehették be. Elvitték komputerét, ezért a gyerekek online oktatása megszakadt.

És mit kerestek a rendőrök? Akkor még nem volt világos. Később kiderült, hogy a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról készülő film szerződései után kutattak, miután a műtétet végző magyar sebész nem írta alá a publikálási jogot. Azonban Szász épp emiatt még el sem kezdte vágni a filmet.

Rosszat sejtet, hogy ez megtörténhetett, ráadásul ilyen körülmények között. A szerző a cikkét így fejezi be: tudjuk, hogy ez végül hova fog vezetni. De nem engedhetjük meg.