Spanyolország: maszkosztás a tömegközlekedésben

(Alicentei tudósítónktól) Megkezdték az egészségügyi maszkok osztogatását a tömegközlekedési vonalakon. Mától ismét dolgozni mehettek azok a munkavállalók, akik nem tudják megoldani az otthoni munkavégzést, illetve akik olyan cégnél dolgoznak, melyeknek a tevékenysége nem létfontosságú. Több vállalat úgy döntött: a kormány lazító intézkedése ellenére nem működnek teljes kapacitással és saját maguk hosszabbítják meg a karantént legalább egy héttel. (Fotó: La Moncloa /Twitter)

Spanyolországban reggel óta osztogatják az egészségügyi maszkokat a tömegközlekedési útvonalakon. A kormány feloldotta a nem létfontosságú tevékenységet végző, köztük az építőipari cégek karanténját, így mától rengetegen kezdhettek el újra dolgozni. Országszerte 10 millió maszkot osztanak szét a hatóságok egyenruhásai illetve önkéntesek; csak Madrid tartományban 1,4 milliót. Minden vonat-, busz- és metróállomáson reggel 6-tól 9-ig, majd 14-től 16-óráig illetve 18-tól 20 óráig kérhetik a védőfelszerelést azok, akik csak tömegközlekedéssel tudnak eljutni munkahelyükre. A kormány azt kéri, aki teheti, menjen inkább autóval, motorral vagy biciklivel, hogy ne gyűljön össze tömeg az állomásokon.

Több vállalat önként határozott úgy, hogy meghosszabbítja saját karanténját. Köztük a Michelin vezetősége is úgy döntött, nem enged vissza mindenkit dolgozni, csökkentett kapacitással termel. Mások megelőző intézkedésként úgy döntöttek, egyáltalán nem indítják újra tevékenységüket még legalább egy hétig.

Fotó: Ideal

Salvador Illa egészségügyi miniszter mai sajtótájékoztatóján nyomatékosította a hétvégén közzétett ajánlási lista legfontosabb pontjait. Kéri a munkahelyükre visszatérőket, hogy gyakran mossanak kezet, tartsanak utastársaiktól, kollégáiktól legalább egy méter távolságot, illetve tartsák tisztán a környezetüket. Közben az ország vezetői között folyamatos a vita arról, hogy tovább lazítsák-e a karantént a gyerekek kiengedésével. Ezzel kapcsolatban Illa azt mondta ma: még nem jött el az ideje annak, hogy kiengedjék a kicsiket levegőzni, így akármilyen nehéz is, ki kell bírni még egy kis ideig a bezártságot.

Fotó: 20Minutos

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter arról számolt be, hogy a karantén kezdete, vagyis március 15-e óta összesen 650 000 feljelentés történt szabályszegés miatt, de az ország lakosságával alapvetően semmi probléma, továbbra is tiszteletben tartja a kormány rendelkezéseit. A maszkokkal kapcsolatban elmondta, hogy holnap már azokban a tartományokban is elkezdik az osztást a tömegközlekedést használók között, ahol a hétfő még ünnepnap volt. Ez azt jelenti, hogy a mai 1500 helyett holnap már 2100 osztópont lesz az országban összesen 6000 dolgozóval.

Fotó: Libertad Digital

Hétfő délelőtti adatok szerint az elmúlt 24 órában ismét csökkent az elhunytak és az új betegek száma is:

Forrás: El País

Április 12-ről 13-ra 517-en vesztették életüket a Covid-19 miatt és 3477-en jelentkeztek a kórházakban. Nem voltak ilyen alacsonyak a számok Spanyolországban március közepe óta, ami végre tényleg bizakodásra ad okot.