Spanyolország: újra kijárási tilalom és szigorú maszktörvény

(Alicantei tudósítás) Már fél Spanyolországban kötelező az állandó maszkhasználat. Újabban Murcia, Andalúzia és Kantábria döntött a távolságtartástól független, szigorúbb maszktörvény mellett. A katalán elnök vasárnap bejelentette: Lleida városának, valamint a provincia hét másik régiójának lakóit ismét otthoni karanténba küldi. A kijárási tilalom éjfélkor lépett volna életbe, ám az ügyészség megvétózta, ezért az elnök egy törvényerejű rendelet kihirdetésére készül, hogy korlátozhassa Lleida lakóinak mozgását. Eközben Huesca és Zaragoza városa is visszalépett a 2-es karanténfeloldási fázisba a fertőzöttek számának emelkedése miatt. (A nyitó kép forrása: Hostelería Salamanca)

Murcia és Andalúzia is kötelezővé teszi a maszkok használatát. Ez azt jelenti, hogy a szabály akkor is érvényes, ha fenn lehet tartani másoktól a 1,5–2 méter távolságot. Minden hatévesnél idősebbnek nyílt és zárt térben is fel kell vennie a maszkot. Aki megszegi a szabályt, 100 eurót fizet. Murciában hétfőtől, Andalúziában szerdától él a rendelkezés. Még előtte Katalónia, a Baleár-szigetek, Extremadura, La Rioja, Navarra, Aragónia, Asztúria, majd pedig Kantábria is bejelentette, hogy mindenkit, mindenhol kötelez a maszkviseletre. Csak a bárokban fogyasztás közben, fürdés, valamint napozás idejére szabad levenni a védőeszközt. Akik légúti betegséggel küszködnek, azok mentesülnek a rendelkezés alól.

maszk_2.jpg

Fotó: La Vanguardia

Ismét be kell zárkózniuk otthonukba Lleida lakóinak. Quim Torra katalán elnök vasárnap úgy döntött: mivel a Segriá régióra vonatkozó ki és bejárási korlátozás nem hozott sikert és a koronavírus egyre gyorsabban terjed a térségben, ezért visszavezeti a házi karantént Lleidában és a provincia további hét régiójában.

lleida_karanten.jpeg

Az érintett lleidai régiók (kép: 20 Minutos)

A kijárási tilalom éjfélkor lépett volna életbe, ám az illetékes ügyészségi bíró megvétózta Torra határozatát és közölte: nem küldhet senkit karanténba, mert azzal megsérti a törvényt. A katalán elnök válaszul úgy döntött: még hétfőn egy új, törvényerejű rendeletet szavaztat meg, mely lehetőséget biztosít arra, hogy korlátozza az emberek szabad mozgását. Spanyolországban ehhez a lépéshez a szükségállapot kihirdetésére van szükség. Ezért volt fontos Pedro Sánchez kormányának a tavaszi időszakban az, hogy 15 naponta megszerezze a többséget a rendkívüli állapot meghosszabbításáért, ugyanis anélkül nem lehet megtiltani az embereknek a szabad mozgást.

elperiodico_5.jpg

Quim Torra, Katalónia elnöke (fotó: El Periódico)

Torra a törvény elfogadásáig arra kérte Lleida lakóit, hogy maradjanak otthon és kezeljék kötelező érvényűnek a vasárnapi döntést, melynek értelmében az érintettek ismét csak létfontosságú szükségletek miatt mehetnek ki otthonukból, tehát bevásárolni, kutyát sétáltatni, dolgozni, orvoshoz. A bárok nem tarthatnak nyitva, csak elvitelre készíthetnek ételt, az üzletek kinyithatnak ugyan, de időpontot kell egyeztetniük a vásárlókkal, a sportközpontokat viszont szintén bezáratják.

Torra hangsúlyozta: a katalán kormány minden döntése az egészség védelmére irányul és szakértői tanácsadás mellett döntöttek a kijárási tilalomról. Hozzátette: nem fogadja el azt, hogy a bíróság felülírja a döntését egy ilyen súlyos egészségügyi kérdésben, amikor rengeteg múlik a gyors reakción.

A lleidaiak egyelőre kétségek között várnak a végső döntésre: sokan menetrend szerint kinyitottak hétfő reggel, mások inkább hallgattak az elnökre és nem mentek dolgozni. Katalónia egy újabb gócpontot is bejelentett reggel: L’Hospitalet de Llobregatban jelenleg 300 aktív beteget tartanak nyilván, de a karantént egyelőre nem terjesztik ki erre a régióra.

elperiodico2.jpg

Fotó: El Periódico

Salvador Illa egészségügyi miniszter hétfőn közölte: a kormány előáll egy új tervvel, amely segíti az autonóm közösségek intézkedéseit az újrafertőzött területeken, köztük a karantén bevezetését is. A kormány egyelőre nem fogja újra kihirdetni a szükségállapotot, sőt, a külügyminiszter hétfő reggel azt nyilatkozta, hogy Spanyolország a gócpontok ellenére is biztonságos úticél. Reyes Maroto szerint az újrafertőzött területek vezetői ellenőrzés alatt tartják a koronavírust és egyelőre egy olyan gócpontot sem találtak az országban, amit a külföldi turisták érkezése váltott volna ki.

Magyarország hétvégén bejelentette: ismét lezárja határait bizonyos országok előtt, illetve karanténba küldi azokat, akik veszélyeztetett államból érkezve lépik át a határt. Spanyolország egyelőre zöld jelzést kapott a magyar kormánytól, így karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni innen Magyarországra.

542624_0.jpg

Fotó: koronavirus.gov.hu

Zaragoza és Huesca városa is visszalép a karanténfeloldás 2-es fázisába – így döntött hétfőn az aragón vezetés. A két nagyvárosban ugyanazok az intézkedések lépnek életbe, mint abban a 4 régióban, amelyeknek már júniusban vissza kellett lépniük a 2-es szakaszba a fertőzöttek növekvő száma miatt. Zaragozában és Huescában is egyre több beteget jelentettek a napokban, ezért döntöttek úgy, hogy egy rugalmasan kezelt 2-es karanténfeloldási fázist vezetnek be a két nagyvárosban. Ez azt jelenti, hogy ismét korlátozzák az üzletek, a piacok, a közösségi medencék, a bárok és a hotelek befogadóképességét, nem lehet az éttermekben a bárpultnál fogyasztani, az éjszakai bárok pedig egyáltalán nem nyithatnak ki.

cincodias.jpg

Fotó: Cinco Días – El País

Több mint 100 gócpontot tart nyilván jelenleg az egészségügyi minisztérium Spanyolországban. A járvány már 15 közösségben terjedt el újra.

mapa.png

Covid-gócpontok Spanyolországban (kép: RTVE)

Hétfőn Soriából jelentettek egy kitörést: az egyik nyelvi táborban 8 embernek lett pozitív a tesztje, köztük 7 gyereké és egy felnőtté. 58 főt még csak most fognak tesztelni.

A tábort lefújták, a gyerekekért turnusokban érkeznek majd a szülők. Soria után Valladolid és Pamplona is bejelentett egy-egy gócpontot hétfőn.