stoppaks2.hu – A fukusimai katasztrófa bizonyítja: nincs biztonságos atomenergia  

A Greenpeace Magyarország a Paksi Atomerőmű közelében „Az atomenergia veszélyes” felirat kivetítésével a hét éve történt fukusimai katasztrófára emlékezve azt üzente: nem létezik biztonságos atomenergia.

A Fukusima körüli kitelepítési zónában végzett legfrissebb Greenpeace-mérések azt mutatják: a sugárzás szintje a területen továbbra is többszörösen meghaladja a lakosságra vonatkozó nemzetközi határértéket, [2] [3] így a területekre még évtizedekig nem lehet visszaköltözni. Mindez csak még jobban megerősíti: az atomenergia használata rendkívül kockázatos. A Greenpeace Magyarország ezért azt várja a magyar kormánytól, hogy sürgősen állítsa le Paks II-t, és kezdje el a biztonságos, megújulókon alapuló energiarendszer kiépítését.

A fukusimai baleset a világ legnagyobb óceáni sugárszennyezését okozta, és – Csernobillal együtt – a világtörténelem két legsúlyosabb, 7-es szintű atomkatasztrófájának egyike. Azóta a fukusimai prefektúra bírósága kimondta: a 2011 márciusában, a szökőárat követő fukusimai atomkatasztrófáért nem a természet vagy a technika, hanem a japán kormány és az erőművet üzemeltető cég a felelős. [4] [5] A japán nukleáris hatóság elnöke pedig a napokban kijelentette: a katasztrófa máig nem ért véget, és még csak megbecsülni sem lehet, mikorra fejeződhetnek be a kármentesítési munkálatok. [6]

A Greenpeace Japán legfrissebb kutatása a katasztrófa máig tartó hatásait vizsgálta. 2017 szeptemberében és októberében Namie és Iitate községek szabadon megközelíthető területein – otthonokban, erdőkben, utakon és szántóföldeken –, valamint a namiei zárt kitelepítési zónában mérték a sugárzási szintet. A felmérés eredményei alapján megállapítható: a japán kormány sugármentesítési programja hatástalan volt. Ráadásul a térség 70–80%-ban erdős hegység, amelyet nem is lehet sugármentesíteni.

„A Greenpeace által felmért összes területen, köztük a lakhatásra engedélyezett helyeken is a sugárzás szintje máig olyan magas, hogy ha ezeket az értékeket egy nukleáris létesítményben mérnék, ott szigorú intézkedésekre lenne szükség” – mondta Jan Vande Putte, a Greenpeace Belgium sugárzási szakértője, a mostani felmérés vezetője.

Ez a sugárszennyezés hosszú távú kockázat, és azt mutatja, hogy számos jelenleg is nyílt területen nem valószínű, hogy a japán kormány hosszú távú sugárzási célja (1 mSv/év, amely 0,23 μSv/órának felel meg) akár csak a század közepére elérhető lesz – Namie kitelepítési zónájában pedig még a következő század legelejére sem. 

„A nukleáris katasztrófák azt bizonyítják: nem létezik biztonságos atomenergia. Ráadásul a több százezer évig sugárzó nukleáris hulladékok hosszú távú tárolása máig nem megoldott sehol a világon. Fukusima tragikus évfordulója kapcsán azt várjuk a magyar kormánytól: sürgősen állítsa le a magyar lakosság túlnyomó többsége által elutasított Paks II. projektet, [7] és forduljon a biztonságos megújulók felé. Meggyőződésünk, ha elég sokan és láthatóan mondjuk ezt, Paks II. még megállítható. Ezért kérünk mindenkit, írja alá a stoppaks2.hu oldalon található petíciót: a tét Magyarország biztonságos jövője” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampányosa.

[2] A Greenpeace Japán kutatása: Reflections in Fukushima: The Fukushima Daiichi Accident Seven Years On; A felmérésről készült fotók és videók.

A sugárzásmérések során a Greenpeace munkatársai megismerkedtek a több tízezer kitelepített ember egyikével, Kanno Mizuéval, aki személyes emlékeit is megosztotta a hét évvel ezelőtt történtekről, amelyek teljesen megváltoztatták az ő és családja életét: http://greenpeace.blog.hu/2018/03/09/ime_a_no_aki_kuzd_az_igazsagert_fukusima_utan_es_nyeresre_all 

A Greenpeace Japán felmérésének főbb eredményei:

  • Obori egyik zónájában az 1 méter magasságban mért maximális sugárzás 101 mSv/éves dózist jelentene egy olyan ember esetében, aki egész évben a helyszínen maradna. Ez az ajánlott maximális éves határérték százszorosa. Ezek a magas szintek nyilvánvaló veszélyt jelentenek elsősorban a sugármentesítő munkások ezrei számára, akik számtalan órát fognak eltölteni a területen.
  • Még a sugármentesítést követően is hat iitatei házból négyben a sugárzás átlagos szintje a japán kormány hosszú távú célszintjének háromszorosa volt. Egyes területeken a sugárzás szintje magasabb volt a tavalyinál, amely újraszennyeződésre utalhat.
  • A namiei kitelepítési zónába tartozó egyik cusimai házban a becsült dózis 7 mSv/év annak ellenére, hogy a házat a sugármentesítés próbaterepeként használták 2011–12-ben. A nemzetközi határérték a lakosság kitettségére nem baleseti körülmények között 1 mSv/év. Ez jól mutatja, hogy a sugármentesítési munka hatástalan.
  • Egy namiei iskolában, ahol feloldották a kitelepítési rendeletet, nem sikerült a sugármentesítéssel jelentősen csökkenteni a sugárzási kockázatokat. Egy közeli erdőben az átlagos dózis szintje több mint 10 mSv/év. A sugárzásnak való kitettség a gyermekek esetében különösen kockázatos.
[3] A Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság (ICRP) a lakosság számára normál körülmények között 1 mSv/év maximális dózist ír elő, valamint 1-20 mSv/éves intervallumot egy nukleáris katasztrófa (ilyen a Fukusima Daiicsi balesete is) utáni helyzetre. Az ICRP azt ajánlja, hogy a kormányok az 1-20 mSv/éves intervallum alsó részét válasszák a szennyezett területeken élő emberek védelme érdekében, és hogy „csökkentsenek az esettel összefüggő minden egyéni kitettséget a reálisan elérhető legalacsonyabb szintre”.

[4] http://hu.euronews.com/2017/10/10/fukusima-a-kormany-is-felelos-a-katasztrofaert 

[5] http://greenpeace.blog.hu/2017/10/21/fukusima_ami_a_hiradasokbol_itthon_kimaradt 

[6] https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/20180307_37/ 

[7] http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/A-magyarok-tulnyomo-tobbsege-ellenzi-Paks-II-t-fkent-a-projekt-veszelyessege-miatt/