Székelyföld és úgynevezett zászlaja

(Parászka Boróka/Újnépszabadság) Már napok óta meg szerettem volna osztani ezt a képet, és a hozzá járuló tartalmat. A képen Soproni Tamás, a Momentum politikusa, Terézváros polgármestere látható, amint átveszi Dabis Attilától (Székely Nemzeti Tanács, külügyi megbízott) az úgynevezett székely zászlót.

Most tegyük zárójelbe a székely zászlóról, Székely Nemzeti Tanácsról szóló összes eddigi vitát. (Mármint, hogy mennyire eredeti, legitim jelkép a zászló, és mennyire hiteles a jogilag be nem jegyzett, mandátummal nem rendelkező Székely Nemzeti Tanács.)
És gondolkodjunk el azon, hogy a Momentum, vagy bármely más magyarországi politikai szervezet folytathat-e az eddigitől eltérő Erdély- vagy Székelyföld-politikát? És ha igen, mi lenne az? Nehezített terepen vagyunk, mert ahányszor Erdélybe látogat ellenzéki politikus azonnal durva ellenkampány kezdődik kis, de annál hangosabb csoportosulások részéről. Így járt legutóbb Fekete-Győr András, és vannak tapasztalatai Karácsony Gergelynek is.

Annyiban könnyebb viszont a magyarországi politikusok helyzete, hogy Székelyföld-programja a székelyföldi politikusoknak sem nagyon van, azonkívül, hogy valamiféle magyar nemzetállami torzót próbálnak restaurálni szimbolikus eszközökkel. Ez az igyekezet pedig a román nemzetállam ellenállásába is ütközik, és amúgy is sok sebből vérzik (gazdasági, demográfiai, földrajzi okok miatt sem reális).

Mi az, amivel eddig még magyarországi politikusok Erdélyben és Székelyföldön nem próbálkoztak, s ami kölcsönösen hasznos és támogatandó lehetne a határ mindkét oldalán?

1. Mivel hosszú évek óta a magyar állam gazdasági, kulturális, oktatási, egészségügyi befektetőként (támogatóként) nyilvánul meg a Székelyföldön – érdemes lenne követni, számon kérni: ez a politika mennyire megtérülő, hozzáférhető a Magyarországon élőknek? Ki van-e épülve ehhez infrastruktúra, gondolkodott-e bárki is azon, hogy ezek a befektetések a magyar társadalom számára is hasznot hozzanak? Vagy, ha nem hozzáférhetőek és hasznosak, hogyan tehetők azzá? (Meg transzparenssé, igazolhatóvá stb.)
2. Erdély, Székelyföld ökológiai szempontból kiemelt övezet természeti értékei miatt is, földrajzi helyzete miatt is, és a román iparosítás tragikus öröksége miatt is. Ennek ellenére valódi ökopolitikája nincs még az RMDSZ-nek sem. Pedig az erdőirtások, a víz- vagy a levegőszennyezés nem fog itt maradni, azon tényleg osztozunk a Kárpát-medencében, úgyhogy lehet, hogy zászlólengetés helyett vagy mellett erre is érdemes lehetne figyelmet fordítani.
3. Pont az ökológiai problémák mutatták meg: Székelyföldön születőben van egy új fajta civil szerveződés, civil aktivizmus, részvétel. Másképp vannak jelen terepen, vidéken az utóbbi években a székelyföldi civilek, és lehet, hogy ennek tanulságai lehetnek a pesti Terézvárosban is, egy határokon átnyúló civil együttműködés most, amikor egyébként a hatalom mindent kisajátít és kontrollál több mint hasznos lehet.

Lehet folytatni a sort, hátha tovább lehet lépni azon a kérdésen, hogy mennyire hegyes Kövér László bajusza, hol lóg, hol nem lóg a székelyzászló, vagy van-e rovásírásos menetrend a csajágaröcsögei buszmegállóban.