Szerbiai magyar gimnazista a londoni nemzetközi ifjúsági tudományos fórumon

Hetvenöt ország kereken 430 fiatal tudósjelölttel képviseltette magát a londoni nemzetközi ifjúsági tudományos fórumon, Magyarországról Szvoreny Viktor, a 25. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjazottja lehetett jelen.

Egy híján hatvanadik alkalommal rendezték meg a minap a London International Youth Science Forumot (LIYSF). A magyar színeket Szvoreny Viktor, a zentai (Szerbia) Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákja (a képen), a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett 25. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny harmadik helyezettje képviselte. (Az első és második helyezettek EU Fiatal Tudósok,az Intel világversenyén, a svájci környezetvédelmi táborban , kínai ifjúsági világversenyen vesznek részt.)

A londoni tudósjelölt-fórum előadásait nemzetközi hírű tudósok, professzorok, Nobel-díjasok tartották az agykutatás, az építészet és a vegyészet témakörében. Az esemény részvevői megismerkedhettek a brit egyetemi rendszer működésével, a laborlátogatások által pedig a szigetországban zajló kutatómunkával. A diákok lehetőséget kaptak az oxfordi és cambridge-i egyetem meglátogatására, egyúttal bemutathatták a saját kutatási eredményeiket a The Science Forum Bazaar rendezvényen.

A népes ifjú kutatóközösség meglátogathatta a londoni természettudományi múzeumot, az University College Londont és a kenti egyetem mérnök-tanszékét is, továbbá jártak a wallingfordi hidraulikai kutató központban valamint dublini Trinity College-ban, Írország legrégebbi egyetemén is. A kötetlen programok sorában fölkeresték a mintegy 4500 esztendős, monumentális őskori építményt Stonehenge-t az angliai Wiltshire-ben, a Londonban pedig a mindenkori brit uralkodó hivatalos rezidenciáját, lakhelyét, Buckingham-palotát.