Természeti értékek és szentek bélyegen

A Magyar Posta 2020. évi „Természeti értékeink” témában megjelenő bélyegsorozatának négy címletén a tavaszi álganéjtúró, a bíbor kasvirág, a tatár juhar és a süllő szerepel. – Folytatódik a magyar szentek és boldogok bemutatása is, ezúttal a sorszámozott bélyegblokk Szent Erzsébeteket ábrázol.

A bélyegképek külön mutatják be az egyes természeti értékeket, a grafikai kompozíció szinte egy térbe helyezi el a különböző elemeket. A bélyegsort Petényi Tibor Z. grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda gyártotta. A bélyegek vegyes ívekben, fajtánként 30 ezer példányban készültek.

Az év rovara: Tavaszi álganéjtúró (Trypocopris vernalis) • A csaknem egész Európában előforduló rovar hazánkban is sokfelé él. Lebontó tevékenysége miatt szerepe létfontosságú. Nappal táplálékot és párt keres; párás, napos időben repül is. Magyarországon az álganéjtúróknak 6 faja él.

Az év gyógynövénye: Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) • Észak-Amerikából származó, hazánkban is termesztett növény. Immunerősítő, baktérium- és vírusellenes hatású gyökerét és föld feletti részét belsőleg megfázás esetén, külsőleg kisebb sebek kezelésére alkalmazzák.

Az év fája: Tatár juhar (Acer tataricum) • Az erdőssztyepp jellemző fafaja, mely a honfoglaló őseink útvonalán is elterjedt. Alföldünkön mára sajnos erőteljesen visszaszorult. Ökológiai szempontból is jelentős fafaj, mert könnyen bomló avarjával fontos szerepet tölt be a talajvédelemben.

Az év hala: Süllő (Sander lucioperca) • A nagyra növő, megnyúlt testű hal hazánkban széles körben elterjedt. A halevő faj a horgászok körében a legnemesebb ragadozóként ismert. Húsa szálkamentes, kiváló minőségű, a halgasztronómia egyik legkedveltebb alapanyaga.

Az alkalmi borítékon a négy elem alkotta kompozíció, míg a bélyegzőben Magyarország kontúrvonala szerepel.

A Magyar Posta idén folytatja a magyar szentek és boldogok bemutatását. A sorszámozott bélyegblokk ezúttal szent életű Erzsébetek alcímmel, Árpád-házi Boldog Erzsébet özvegy, Árpád-házi Boldog Erzsébet szűz és Portugáliai Szent Erzsébet tiszteletére jelenik meg.

Az alapváltozattal egy időben dombornyomással speciális változat és az exkluzív szett részeként, korlátozott példányszámú, szintén sorszámozott feketenyomat is megjelenik. Az újdonság Benedek Imre grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomdában készült.