Tetemes bírságok versenykorlátozásért

Vállalkozások versenykorlátozó magatartása miatt indított ügyekben határozott a Gazdasági Versenyhivatal, bizonyítandó: nincs pardon a kartell esetén, főleg, ha azok közbeszerzési eljárásokat érintenek.

Egy sor kartellvizsgálatot zárt eredményesen a Versenyhivatal a múlt év végén, majd összesen háromezer millió forint bírságot szabott ki. A GVH-val együttműködő vállalkozásokra minden ügyben – együttműködésüknek köszönhetően – látványosan csökkentett (összesen csaknem 1500 millió forinttal alacsonyabb) összegű bírságot szabott ki a hatóság. A GVH ezzel is azt a törekvését nyilvánította ki, hogy a piacok megtisztulását kívánja segíteni az engedékenységi politika és az egyezségi eljárás eszközeivel.

Az engedékenységi politika a saját jogsértésüket feltáró vállalkozásoknak, az egyezségi eljárás a jogsértést elismerő, jogorvoslati jogukról lemondó cégek számára bírságkönnyítés.

A feltárt versenykorlátozó magatartások különféle ágazatokat érintettek:

Tavaly a fogyasztóvédelmi ügyekben kiszabott bírságok összege meghaladta a kartellügyekben kiszabott bírságokét. Ennek oka, hogy  a GVH a fogyasztóvédelmi jogsértéseket az előző évekhez képest szigorúbban bünteti, így a bírságok nagysága utolérte a kartellügyekben kiszabottakét.