Tízmilliónál több koronavírus-tesztet végeztek már Bécsben

Az oltás mellett a tesztelés az osztrák főváros egyik legnagyobb fegyvere a koronavírus-járvány ellen. A pandémia kezdete óta már több mint tízmillió gargalizálós PCR-tesztet végeztek Bécsben, és 49 ezer fertőzöttet azonosítottak. A tanév kezdete óta az iskolásokat is ekként vizsgálják. (Gargalizálós PCR-teszt © PID / Jobst)

Kísérletként kezdődött februárban, ma már városszerte széles körben alkalmazzák, és szeptember óta az iskolásokat is az „Alles gurgelt” (Mindenki gargalizál) nevű program ingyenes toroköblítős PCR-tesztjével szűrik Bécsben koronavírus-fertőzésre.

A módszer annyira sikeres, hogy a múlt hét végéig 10 053 061 PCR-tesztet értékeltek. Mivel szeptember óta a felső tagozatos iskolásokat is ekként vizsgálják, ma már hetente mintegy 600 ezer mintavételt végeznek.

Az osztrák főváros és a Bécsi Gazdasági Kamara „Alles gurgelt” akciójának lényege, hogy internetes regisztrációt követően a részvevők akár otthon is tesztelhetik magukat koronavírus-fertőzésre. Ehhez csupán azonosítaniuk kell magukat a mobiltelefon vagy a laptop kamerája előtt, gargalizálni, majd a mintát át kell adniuk a számtalan gyűjtőpont – posta, üzletek, iskolák, a programban résztvevő munkahelyek – egyikén.

A próbákat még aznap elszállítják a Lifebrain laboratóriumába. A közbeszerzési eljárással 2020 decemberében kiválasztott labor másnap reggel 9 óráig e-mailben közli a hivatalos teszteredményt. Eddig a minták 0,49 százaléka volt pozitív.

Bécsben a járvány elleni küzdelem két pillére: az oltás és a széles körben végzett tesztelés. „Ezen nem változtatunk, hogy elkerülhessük a lezárásokat és visszatérhessünk a normalitáshoz a gazdaságban és a társadalmi életben” – mondta Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke a tízmilliomodik PCR-teszt elvégzése alkalmából.