Tom Hanks tízparancsolata

Egy sztár, aki okos, kedves, derűs, optimista, becsületes és imádja az egész világ. Akkora a tekintélye, hogy ha indulna az elnökválasztáson, biztos befutó lehetne.

Tom Hanks mindent tud: tökéletesen eljátszik egy együgyű, fejlődésben kicsit visszamaradt férfit csakúgy, mint pilótát, reptéren ragadt emigráns külföldit, vagy a nemzet hősének számító űrhajóst. (Tom Hanks tiszteletbeli űrhajós lett az Apollo 13 című film utóéletének egyik epizódjaként.) Bolondozik Meg Ryannel, majd kemény FBI-ügynökként üldözi a világ legfiatalabb szélhámosát. Minden díjat elnyert a filmszakmában, amit csak lehetett.

Gavin Edwards új könyvéből, amelyet a Kossuth Kiadó gondozott, nemcsak azt tudjuk meg, milyen Tom Hanks szerint a világ (ez a kötet címe), hanem elsősorban a filmsztár személyisége, főképp sokoldalúsága és toleranciája mutatkozik meg a fejezetekben.

Toleranciájában nagy szerepet játszik, hogy a felesége, Rita Wilson bolgár származású, és a görög-keleti egyház szabályai szerint keltek 1988-ban egybe. Ezért is vállalta el a házaspár a „Bazi nagy görög lagzi” című vígjáték finanszírozását, amely óriási kasszasiker lett.

A könyvben fellelhetjük Hanks szinte teljes filmográfiáját, és megismerkedhetünk saját tízparancsolatával is, amelyben olyan rokonszenves gondolatokkal, élete alapvető elveivel ismertet meg, mint bánj tiszteletre méltó módon a nőkkel, becsüld meg a barátaidat, de fogadd el a magányt. Állj ki azért, amiben hiszel, és hogy éld ki a szenvedélyeidet.

Ez az ember tud élni és azt is tudja, hogyan kell ehhez hozzásegíteni másokat a jótékonysági munkája révén.

Gavin Edwards, a The New York Times bestsellerszerzője a manapság egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő amerikai állampolgár életútját szellemes-humoros formában dolgozza fel, nem hallgatva el élete bizonyos kudarcait sem.

Megismerkedhetünk közben Hanks korai pályafutásával, mára elfeledett tévésorozatokkal, az őt oly sokszor rendező Steven Spielberggel, megtudhatjuk, miért fontos neki Shakespeare, és hogy nehéz volt-e lefogynia 20 kilót a „Számkivetett” kedvéért.

Érdekesek Robert Sikoryak fantáziadús illusztrációi, bár azért elvárt volna az olvasó néhány ritkán látott fotót is. A könyv olvastán szinte mindenki elkezdi majd keresni a neten a feltölthető Hanks-filmeket, de ez természetes.

Politikai nézeteihez végül egy adalék: „Hanks Trump megválasztásáért utólag a politikai kettős beszédet, a Bush–Clinton-kontinium következtében kialakult kollektív nemzeti kiüresedést és „A gyakornok” című valóságshow-t hibáztatja, amiért a műsor elbűvölően elegánsnak mutatta be az Atlantic City-beli Trump Taj Mahal kaszinót, pedig az valójában egy hitvány és penészes hely.”

Elolvasásra ajánljuk: Túszdráma a fedélzeten, avagy mire emlékszünk 1982-ből?