Tudósok köszöntik tanáraikat

Különleges módon ünnepeli jubileumát az idén húszéves Rátz Tanár Úr Életműdíj: a díj mögött álló Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért magyar tudósokat és kutatókat kért arra, hogy mint egykori diákok, beszéljenek tanárukról, aki ösztönözte őket a pályaválasztáskor. A kivételes interjúsorozatot Veiszer Alinda, Prima Primissima-díjas újságíró készíti. (Nyitó kép: az életműdíj 2012-i kitüntetettjei.)

Dr. Rencz Márta, villamosmérnök, a Budapesti Műszaki Egyetem első női tanszékvezetője, dr. Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató és dr. Kóspál Ágnes fizikus, csillagász – csak néhány név azok közül, akik diákéveikről, pályájuk kezdetéről szólnak. Azokról a tanárokról, akik segítettek felfedezni magukban az elhivatottságot a természettudományok iránt.

 Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért mindenkori célja, hogy lehetőséget teremtsen a tanárok, pedagógusok munkájának elismerésére. Ennek pedig egyik legszebb módja a pályájuk csúcsán lévő tudósok, kutatók köszönetnyilvánítása.

Az alapítvány az idén huszadik alkalommal nyitotta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázati időszakát május 21-én. A jubileumi évben az életműdíj hivatalos Facebook-oldalán kiemelt figyelmet fordítanak a szakma rangos képviselőinek bemutatására, illetve ezen a felületen jelennek meg kéthetente az említett interjúk is. A díjat létrehozó három cég – az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. – ebben a különösen nagy kihívásokkal teli időszakban kiemelten fontosnak tartja az elhivatott és oktatási tevékenységüket magas színvonalon végző pedagógusok elismerését. A Rátz Tanár Úr Életműdíj jubileumi évében kiemelt szerepet kap, hogy tisztelgő főhajtással köszönjük meg minden tanár elhivatott munkáját.

Veiszer Alinda, az interjúkat készítő újságíró: „Pedagóguscsaládból származom, látom, milyen az, amikor az immár 30-40 éves hajdani tanítványok ajándékot hagynak az ember lakásának ajtaja előtt, ahogy láttam azt is, hogy a nagypapám mennyi humorral készült az előadásaira a főiskolán, és milyen büszke volt, amikor évről évre a legjobb előadónak választották a diákjai. Az egész életem igazi pedagógusok között zajlott, nagyon tudom becsülni őket, nekik köszönhetem azt, ami lettem.”

A Rátz Tanár Úr Életműdíjra és a vele járó 1,5 millió forintos elismerésre október 5-ig pályázhatnak a közoktatás 5–12. évfolyamaiban biológiát, fizikát, matematikát vagy kémiát tanító vagy egykor tanító pedagógusok. A pályázat részletei itt.