UP: élmények háza – Észak-Pest új kulturális központja

Újpest önkormányzata 2010-ben döntött úgy, hogy ideje tervpályázatot kiírni a Szent István téren lévő korszerűtlenné vált piac és környezete megújítása céljából. Az a vélemény alakult ki, hogy az új létesítményt ne a régi helyén, hanem a teret nyugatról szegélyező épületek lebontásával keletkező területen építsék fel, és a piac két szintje fölé további két emeletet húzva alakítsanak ki egy sokféle rendeltetésű kulturális és rendezvényközpontot, mivel a kerület ilyen célra használt intézményei látványosan elavultak. (Nyitó képünk forrása: epiteszforum.hu)

A tervpályázatot végül mások között a pesti Akvárium Klub és a budai MOM Kulturális Központ kialakításával nevet és gazdag tapasztalatot szerzett Firka Stúdió nyerte. Az alkotóműhely munkatársai – Bun Zoltán PhD vezető tervező irányításával – egy ízig-vérig 21. századi fejlesztést álmodtak meg. Első lépésként – mintegy öt év alatt – épült föl és tavaly augusztusban meg is nyílt a pompás Újpesti Piac és Rendezvényközpont. Az év végéig lebontották az egykori piacot, miáltal a modern létesítmény környezete is méltó a kerület és a főváros új büszkeségének, amely máris építészeti díjak várományosa, sőt, egynek már birtokosa is. (A folytatás, a tér teljes átalakítása az ütemterv szerint az idén és jövő valósulhat meg.)

A világon szinte egyedülálló módon tehát az épület alsó részében egy hagyományosnak mondható piac működik, felette két szinten szellemi táplálékot kínál az UP Újpesti Rendezvénytér elnevezésű egység, amelynek szíve a 462 ülőhelyes színházterem; rajta kívül egy-egy 140, illetve egy 60 négyzetméteres terem, továbbá kávézó, tetőterasz és egyéb kiszolgáló helyiségek is rendelkezésre állnak a szabadidő lehető legtartalmasabb eltöltésére. A modernséget nem csupán az anyaghasználat (nyersbeton-, fa- és fémfelületek, továbbá üvegfalak), a mozgólépcsők és panorámaliftek, valamint a legkorszerűbb fényforrások sugallják, hanem a multifunkciós megoldások is, a többi között a színházterem pillanatok alatt egy szintbe állítható padlózata, a kis termek mobil falai stb.

Ahogyan azt az UP név is hangsúlyozza, az új kulturális központ szintet kíván lépni a kerületben mindaddig megszokottakhoz képest. Sőt túl is kíván terjeszkedni Újpest határain, és a környék meg a főváros egyik meghatározó közösségi tereként szeretne nevet szerezni magának, amihez nemcsak a háttér adott, hanem a közlekedési lehetőségek is. A 3-as metró újraindulása után a város szívéből, a Deák térről ismét 15-20 perc alatt elérhetővé válik a néhány percnyi sétára lévő végállomás, az épület alatt pedig kétszintes, 128 parkolóhelyes mélygarázs várja az autósokat.

Az UP első féléve afféle próba-üzemmódban telt ugyan, ám máris felvillantotta azokat az értékeket, amelyeket az üzemeltetők megcéloztak. A filmművészet kivételével valamennyi művészeti ág bemutatásával élő és szerethető helyszínné tették az intézményt, ahová sokan máris rendszeres látogatóként járnak, és a hazai művészeti élet olyan nagyságai léptek fel, mint Benedek Miklós, Hernádi Judit, Rudolf Péter, Gubás Gabi, Ullmann Mónika, Serbán Attila és Szulák Andrea, az Experidance, a MÁV Szimfonikusok, a Budapest Jazz Orchestra, a Sárik Péter Trió, illetve a Szegedi Kortárs Balett.

Az ismert nevek mellett sikerült feltörekvőben lévő művészeknek is megjelenést kínálni, így Antal Andrea és Valkai Réka fénykerámia-kiállítása vagy a Hábetler András vezette FareMido társulat egyedülálló, az operát a humorral vegyítő „StandUP“ előadásai, Várnagy Andrea, Szeder és Kalmus Felicián koncertjei mind-mind csodás pillanatokat szereztek az UP látogatóinak. Több mint hatezren vásároltak jegyet ezekre a sokszor telt házas előadásokra, jóval ötven százalék fölé emelvén a színházterem átlagos kihasználtságát, ami egy frissen avatott intézmény esetében igencsak figyelemre méltó eredmény.

A fizetős programok mellett az önkormányzat jóvoltából máris számos ingyenes előadásnak otthont adott az UP. Kiemelkedik a kerület mind a tizenkétezer gyerekének szervezett, harmincöt előadásból álló gyermekszínházi sorozat, illetve a világhír felé tartó Szentegyházi FILI gyermekkórus és zenekara koncertje. Szintén ingyenesen lehetett megtekinteni a Kubala-kiállítást és Kocsis András Sándor kitűnő bronz művészportréit; karácsony előtt megnyílt könyvsarkot is térítésmentesen használhatják a házba betérők.

A művészetek mellett a testmozgás kedvelői sem maradnak programok nélkül: a kis termekben a csecsemőknek szervezett Zumbini-tanfolyamtól a jóga-, salsa- és zumbaórákon át egészen a szenior-örömtáncig mindenki megtalálhatja a korosztályának, fizikai állapotának és ízlésének leginkább megfelelő mozgásformát. És ha mindez még nem lett volna elég, az UP a saját programjai mellett olyan önkormányzati rendezvények helyszíneként is bekapcsolódott már a kerület életébe, mint a díszpolgári avatóünnepség, illetve a mikulás- és karácsonyi rendezvények sora. Mi több, jó ezerháromszáz személyes vállalati bulit is lebonyolított.

Jól kezdett az UP Újpesti Rendezvénytér, és jó esélye van arra, hogy a tao eltörlését követő, egyelőre „kissé“ zavarosnak mondható előadó-művészeti világban is ki tudja vívni magának azt a helyet, amit megálmodói annak idején megcéloztak, egymásra épülő, egymást kiegészítő programjaival a kerület és tágabb környezet számára még inkább meghatározó jelentőségű intézményévé váljék.