„Varga Judit hülyeségeket beszél” – mondja az EU magyarországi raportőre

Ezt már előre láttuk, nem volt meglepetés az Európai Bíróság döntése. Nagyon speciális törvényről van szó, amit szerfölött pontosan írtak meg, s amire nagyon figyelt az Európai Bizottság és a Tanács is, hogy minden szempontból elfogadható legyen mondja Gwendoline Delbos-Corfield a francia képviselő asszony, az EU magyar raportőre, aki a magyar jobboldal által többször méltatlanul megtámadott Judith Sargentini utóda az Európai Parlamentben. És ekként folytatja:

„Mindannyian tudjuk, mi történt Magyarországon”.

– Ami meglepetés volt, az az Európai Bizottság közleménye – rögtön az ítélet kihirdetése után: egyelőre időre van szükség, hogy nekilássanak a jogállami mechanizmus végrehajtásához. Didier Reynders igazságügyi biztos már jelezte is aggályát, hogy jelenleg Magyarországon választási kampány zajlik.

– Miképpen hat az ítélet a 7. cikkelyes eljárás folyamatára?

– Az ítéletnek köszönhetően új érveket tudunk bevinni ebbe a vitába. Olyanokat, amelyek a jogállami mechanizmusban le vannak fektetve. A 7-es cikkely ügyét tovább kell görgetnünk, még ha úgy látszott is, hogy időnként megtorpant. Lassan egy éve nem történt semmi, hiába sürgette a parlament az Európai Bizottságot. Meg kell állítanunk a kifizetéseket, amíg nem történik semmi változás a jogállami normákban. Paradox a helyzet, mert a Bizottság tétlensége mellett a 7-es cikkely továbbra is élő ügy, amiben bármikor lehetne lépni. És a Tanács e tekintetben sokkal biztatóbb – ahol ugyebár a kormányfők foglalnak helyet –, mint a Bizottság, ami engem is meglep.

– Megváltoztatja-e a francia soros elnökség e tekintetben amúgy sem bíztató menetrendjét? Hiszen Magyarország meghallgatását a választások utánra időzítették Macronék.

Semmilyen változást nem hoz, talán épp azért, mert mindenki erre az ítéletre számított, hogy elutasítják a magyarok és a lengyelek kifogásait. Valóban, a meghallgatásra április végén kerül sor. Nem tartom kizártnak, hogy bizonyos tagállamok mégiscsak sürgetőleg lépnek fel, a hollandok ebben már jelezték igényüket. És azt is hallani, hogy a háttérben már zajlanak olyan diplomáciai egyeztetések a franciákkal és a németekkel együtt, amelyek a határozatképességet biztosítanák egy esetleges szavazáskor. Hivatalosan azonban ilyen információink még nincsenek.

Varga Judit igazságügyi miniszter megvádolta a bíróságot, hogy politikai alapon döntött, illetve most azt mondja, hogy az LMBTQ-törvény miatt, amit ő gyermekvédelmi törvénynek nevez, született ilyen ítélet.

Hol is kezdjem? Hát, ez egy nagy… hülyeség. És ráadásul nem is igaz. Kitalálhatott volna valami jobb magyarázkodást. Amikor a jogállami mechanizmus törvényét elfogadtuk, akkor még éppen Németország volt a soros elnök. Emlékszünk, hogy Merkel külön is tárgyalt Orbánnal. S bizony abban az időben, amikor ennek a törvénynek a kereteit végül megadtuk, még sehol sem volt a magyar LMBTQ-törvény. Hozzáteszem: a jogállami mechanizmus elfogadása után tudni lehetett, semmi kifogásolni való sincs benne, tehát a bizottság már másnap elkezdhette volna a végrehajtását. Fölöslegesen várt a mai napig, amíg a bíróság végre döntött. Azóta annyi minden történhetett volna! S most csak annyit kellett volna a Bizottságnak megjegyeznie, ha elkezdte volna a törvény életbe léptetését, meg ugye, megmondtuk, a törvénnyel tényleg semmi gond nincs… 

Nem tartom kizártnak, hogy Orbán Viktor most fog csak igazán beindulni a kampányban. Az ítélet után még nagyobb sebességre kapcsol a propagandagépezet, előveszi a nacionalista kártyákat és az ország szuverenitásáról, függetlenségéről fog szövegelni. Visszájára sül a bírósági verdikt és most fogja azt bebizonyítani, hogy nekünk mindent Brüsszel akar megmondani. Nem tart ettől?

Erre nem tudom a választ. Nehéz nekem innen a távolból megérteni, hogy mi történik Magyarországon. Azt hallottam, hogy Orbán egy Európa-ellenes beszéddel nyitotta a kampányát, ami után akár még az is bekövetkezhet, hogy ki akar lépni az Európai Unióból. Nem tudom, hogy minderre mi lesz a magyarok reakciója. Mert amikor a lengyelek szembesültek az ítélettel, máris tüntetéseket hirdettek meg, mert ők zömében Európa-pártiak. No, de azt is hallottuk Orbántól, hogy soha ilyen jó állapotban nem volt a magyar gazdaság, hatalmas növekedésnek indult. Elnézést, de minden egyes közgazdász és elemző ennek éppen az ellenkezőjét mondja.

Ráadásul a 2. legszegényebb ország vagyunk az Európai Unióban az Eurostat legutolsó felmérése szerint.

Igen, és ebből az is következik, hogy Magyarországnak szüksége van a felzárkóztatási és kohéziós alapokra. Az uniós pénzek építik az ország jövőjét. Nem gondolom, hogy a kínaiak be tudnák tölteni ezt a szerepet. A kínaiak nem filantrópok. Ha pénzt akarsz tőlük, akkor az azt jelenti, eladod a lelked, eladod az országod. Egyébként pedig szerintem Orbán a választások után mást fog mondani, mert szüksége van az Európai Unióra – fejezte be gondolatait Gwendoline Delbos-Corfield francia képviselő asszony, az EU magyar raportőre.

A nyitó illusztráció forrása: tagesschau.de.