Vége a vihar előtti csöndnek? – felszámolások

Két hónapos nyugalom után olyan irányban indultak el a hazai cégeljárások, amelyektől a gazdaság sok szereplője tartott. Júniusban 474 felszámolási eljárás zajlott, ez eddig az idei csúcs, ráadásul a végrehajtási eljárások is meredeken növekednek.

Egyelőre nem kiugróan magasak, derűlátón tekintve „csak” a normál eljárásszámhoz tér vissza a hazai cégvilág. Borúlátó szemmel nézve viszont nagy felszámolási hullám kezdete is lehet. A júniusi 474 új felszámolás és a 4636 végrehajtás is illeszkedik a 2019. év átlagos adatai közé, de a 2020-i tények közül már kirínak. –  Egyelőre nincs súlyos gond, ennyi emelkedést még okozhat a kéthónapos szünet után a technikai korrekció is.

Csakhogy: a cégalapítások esetében nem látszik hasonló irányú korrekció. Júniusban mindössze 1792 cégalapítást jelentettel, ami még a májusinál is kevesebb, és jócskán elmarad a múlt évek átlagos értékeitől. Úgy tűnik föl tehát, hogy a cégalapítások alacsonyabb szinten fognak állandósulni, mint a koronavírus megjelenése előtti időszakban. A visszaeső vállalkozási kedv és a növekvő számú megszüntetés együttesen nem túl jó hír a hazai cégvilágnak.

Az 1792 cégalapítás mellé ugyanis 3019 cégtörlés társult. Jelenleg mintegy 512 ezer társas vállalkozás működik az országban. A júniusi cégtörlési érték illeszkedik a múlt évek valóságába, de mivel a cégtörlési arány eleve magas volt, így ez a jelenség sem nevezhető kedvezőnek.

Várható volt, hogy a koronavírus terjedése elleni korlátozó intézkedéseknek előbb-utóbb kárt okoznak a vállalkozások egy rétegének. A beszállítók, partnerek problémái könnyen fertőzhetik az erősebb vállalkozásokat is. Az cégvilágban uralkodó bizonytalanságot egyáltalán nem segíti a beszámoló-leadási kötelezettség halasztása szeptember 30-ig. Adminisztrációs szempontból ez nyilvánvalóan könnyítés, de a partnerek minél előbbi és pontos értékelése ugyancsak fontos lenne az egészséges működés fenntartásához.

Az év második negyedében rekordnak számítóan kevés céget alapítottak: három hónap alatt mindössze 5041-et, a legkevesebbet az elmúlt 5 év azonos időszakát tekintve. Ugyanakkor 9168 vállalkozás szűnt meg, ami átlagos negyedéves adatnak számít, nem kirívó a múlt évek átlagát tekintve.

Az Opten Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát méri az időszak elején rendben működőkéhez) júniusi értéke átlagosan 9 százalék körül mozgott. Megyénként vizsgálva az Opten CFI Somogy, Zala és Győr-Moson-Sopron megyékben mérte a legjobb értékeket; a legmagasabb fluktuáció Budapesten, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében ment végbe.