Végre, mégis ünnepi könyvhét!

Csakazértis lesz könyvhét az idén, elvégre mikor fontos, mikor időszerű igazán a szellem és lélek táplálása, mint amikor beszorultunk láthatatlan és nagyon is látható falaink közé!

A könyv mindig is ablakot nyitott a végtelenre, és ma talán még többeknek válik napi szükségletévé az olvasás. Dragomán György írta: „Nem lehet olyan életünk, hogy ne legyen napi fél óránk olvasni. Ha olyan az életünk, akkor nem érdemes élni. Ennyinek kell lenni.”

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE), sajnos, az idén már második alkalommal kényszerült a legnagyobb könyves rendezvény, az ünnepi könyvhét lemondására. Legutóbb a szeptember 17–20. közötti időszakban, a hagyományosan a pesti Vörösmarty térre tervezett rendezvényt kellett lemondania a járványügyi hatóságok állásfoglalása alapján.

Könyveseink ennek ellenére úgy gondolták, valahogy kárpótolniuk kell az olvasókat és kiadókat, ezért az online térbe helyezték át a könyvhetet, az érdeklődők az ünnepi könyvhét weboldalán, a Facebookon és az Instagrammon tájékozódhatnak az újdonságokról, vásárolhatnak kedvezménnyel a kiadók oldalain és tájékozódhatnak az online és offline könyves eseményekről. Már elérhető a könyvheti jegyzék a könyvhét online és offline programnaptár, mi több a könyvhét online prospektusa is.

Igaz, nem úgy, ahogy megszoktuk a forgatagos, színes, sátras, dedikálós eseményként, amikor találkozunk egymással, a kedvenc íróinkkal, és kézbe vesszük, lapozgatjuk a megannyi új, nyomdaillatú könyvet, de többnyire a virtuális térben mégis csak meglesz a patinás esemény. A könyvkínálat pedig pompás. A kiadók annyi izgalmas újdonsággal álltak elő, hogy győzzünk válogatni. Események is lesznek bőséggel a YouTube-on, a kiadói Facebook-oldalakon online lehet bekapcsolódni a programokba, míg az offline lehetőségek az ország számos könyvesboltjában, irodalmi kávézójában, kiállítótermében, éttermében, sokszor szabadtéren, még a Dunán is kínálnak tartalmas időtöltést.

Vekerdy Tamás szerint: „Az olvasás – ha élvezetet okoz – segít élni. Átélni és túlélni is.” Ez pedig most ugyancsak ránk fér!