Villámcsődületre várják a múzeumölelőket

Május 8–14. között zajlik a közösségek hete, amelyhez a Nemzeti Múzeum is csatlakozott.

Az egész hetes programsorozat kiemelt pillanata pénteken lesz: részvevői délután három órától megpróbálják együtt átölelni a múzeumot. A kezdeményezéshez 700 személy együttműködésére lesz szükség. A nemzet múzeuma vár mindenkit, aki szeretne egy felejthetetlen villámcsődület részese lenni. A körbeölelés után mindenki megüzenheti, mit szeret a múzeumban, és mit vár a jövő múzeumától.

A Magyar Nemzeti Múzeumban egész héten az együttműködés, a barátság, a kölcsönös támogatás jegyében zajlanak a programok. Hétköznap délután öttől a szomszéd múzeumigazgatók tartanak tárlatvezetéseket az IGE-IDŐK. A reformáció 500 éve című kiállításban: Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója kedden, Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója szerdán, Tímár Gabriella, a Biblia Múzeum vezetője csütörtökön, Harmati Béla, az Evangélikus Országos Múzeum vezetője pénteken nyit új ablakot a Luther korára és a protestáns világra.

A hét utolsó munkanapján a múzeum a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettel közösen civil-piknikre hívja a környékbelieket.

Szombaton délután Mária Terézia 300. születésnapjára emlékezhetnek az érdeklődők az „élő múzeum” programmal, hogy megismerhessék a királynő emberi arcát. Aznap délelőtt tartják „az emlékhelyek napját”: 11 órától Debreczeni-Droppán Béla vezet sétát a Múzeumkertben. Szó lesz a kertben tartott ünnepségekről, a Muzi gyermekvilágáról, arról, hogy kedvelt szerelmi találkahely volt, és még sok egyéb elhangzik majd a kert szobrairól is, ami még soha sehol nem jelent meg írásban.