Viszlát, szükségállapot! – újra szabadon mozoghatnak a spanyolok

(Spanyolországi tudósítónktól) Hat hónap után véget ér a szükségállapot Spanyolországban. A kormány október óta tartotta fenn az intézkedést annak érdekében, hogy a régióvezetők korlátozhassák az emberek szabad mozgását a kijárási tilalommal és az autonóm területek határainak lezárásával. Május 9-e után továbbra sem lesznek azonban egységes intézkedések az országban.

Viszlát, szükségállapot! – május 9-től visszakapják szabadságukat a spanyolok. A kormány októberben hirdette ki a veszélyhelyzeti állapotot annak érdekében, hogy a regionális elnökök törvényesen bevezethessék a kijárási tilalmat és saját határaik lezárását. Vasárnaptól azonban a legfontosabb és egyben legszigorúbb intézkedések megszűnnek az ország nagy részén, vagyis a Spanyolországban élők részben visszatérhetnek a szabad, normál életükhöz.

Nézzük sorban, hogy ki milyen döntéseket jelentett be a következő időszakra vonatkozóan:

1. Madrid eltörli az éjszakai kijárási tilalmat és engedélyezi a vendéglátóhelyeknek, hogy éjfélig nyitva tartsanak. Bár nem teszi kötelezővé, a kormány továbbra is azt ajánlja, hogy a privát találkozókat mindenki igyekezzen az egy fedél alatt élőkre redukálni. Az éttermekben egy asztalnál továbbra is mindössze 6 fő ülhet majd kültéren, bent pedig négy.

2. Katalónia feloldja mindkét, a szabad mozgás korlátozására vonatkozó előírását, tehát a katalán határzárat és az éjszakai kijárási tilalmat is. Az éttermek este 11 óráig, az üzletek pedig 10-ig nyitva tarthatnak vasárnaptól. A találkozói limiteket és a férőhely-korlátozások fenntartását engedélyezte a katalán bíróság, így azok továbbra is érvényben maradnak.

Fotó: El Periódico de Aragón

3. Andalúzia véget vet az éjszakai kijárási tilalomnak, ami egyet jelent azzal is, hogy hosszabbodik a vendéglátóhelyek nyitvatartási ideje, méghozzá éjfélig. Újra kinyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek, köztük a diszkók is, amelyek hajnal 2-ig lehetnek majd nyitva. A közösségi határzár sem lesz már aktuális, de az andalúz kormány próbál jogi lehetőséget keresni arra, hogy a túlfertőzött településeket a folytatásban is elszigetelhesse majd a járványügyi adatok javulásáig.

4. Valencia eltörli a közösségi határzárat, de az éjszakai kijárási tilalmat fenntartja, lazított verzióban: május 9-től már csak éjfél és reggel 6 óra között nem lehet majd engedély nélkül az utcán tartózkodni. A találkozói limit 10 főre emelkedik a közösségben.

5. Murcia, bár hezitált és fenntartotta volna az intézkedéseket, mivel nem volt rá jogilag lehetősége ezért vasárnaptól feloldja a régiós karantént és az éjszakai kijárási tilalmat is.

6. A galíciai elnök a murciaihoz hasonlóan fenntartotta volna az eddigi korlátozásokat, ám neki sem volt ehhez jogi eszköz a kezében, így ott is véget érnek a közösségi határlezárások és az éjjeli tilalom is. Az északnyugati régióban hosszabbított nyitvatartást vezetnek be a bárokban, éttermekben. Emellett a bíróság vizsgálja annak lehetőségét, hogy betiltható-e éjjel 1 és reggel 6 között a nem egy fedél alatt élők találkozója. Így szeretnék elejét venni a házibuliknak.

7. Kantábria nem hosszabbította meg a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét, melyek 22 órától továbbra sem fogadhatnak vendégeket, viszont a szabad mozgás tilalma ott is véget ér.

8. Asztúriában is visszatér a szabadság, nem lesz kijárási tilalom és határzár sem, sőt, gócpontok kialakulása esetén már nem településeket, hanem csak kerületeket fognak elkeríteni a koronavírus féken tartása érdekében.

9. Baszkföld elnöke sokáig harcolt a szabad mozgás további ellenőrzéséért, sőt, írásban kérvényezte a szükségállapot meghosszabbítását is, ám ki kellett ábrándulnia. A bíróság pénteken úgy határozott: nem engedélyezik sem a határzárat, sem az éjszakai kijárási tilalmat a régióban.

10. Kasztília és León sem tart fenn tovább határzárat és éjszakai kijárási tilalmat sem, sőt, eltünteti a privát találkozókra vonatkozó limitet és a templomi férőhelyek korlátozását is. A vendéglátóhelyek pedig éjfélig nyitva lehetnek május 9-től. A másik kasztília, Castilla La Mancha hasonló döntést hozott: véget ér a kijárási tilalom és a régiós karantén is.

11. A Baleár-szigeteken megmarad az éjszakai kijárási tilalom este 11-től reggel 6-ig – a bíróság egyelőre május 23-ig engedélyezte az intézkedés fenntartását. A privát összejövetelek 6 fős limitje sem tűnik el.  Hogy ne kerüljön veszélybe a nyári turistaszezon, a szigetek továbbra is szigorúan megköveteli minden külföldről és Spanyolország más régióiból repülővel vagy hajóval érkező turistától a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredményt.

Fotó: La Voz de Galicia

12. A Kanári-szigetek kormánya sem lazít a szükségállapot után. Marad a szigorított reptéri és kikötői ellenőrzés, az éjszakai kijárási tilalom, a találkozói limit és az összes egyéb eddigi korlátozás a szigeteken annak megfelelően hogy melyik milyen riasztási szinten áll jelenleg.

13. Navarra is fenntartja az éjszakai kijárási tilalmat, Aragónia eltörli azt a közösségi határzárral együtt, viszont elszigetelve tartja azokat a területeket, ahol rosszak a járványügyi adatok.

14. Extremadura már pénteken törölte a régiós karantént és vasárnaptól már az éjszakai kijárási tilalommal sem kell számolni. A régió kormánya folytatja a fázisos korlátozás-feloldást, ezért területenként eltérő férőhelykorlátozásokra kell számítani.  

 15. La Rioja felszámolja a szabad mozgás korlátozását célzó intézkedéseket: se kijárási tilalom, se határzár nem lesz érvényben vasárnaptól. A jövőbeni gócpontok kialakulása esetén a fertőzöttség mértékétől függően három szinten határozzák majd meg az előírásokat. La Rioja május 9-től kibővíti a vendéglátóhelyek férőhelyeit és nyitvatartási idejét is.

Fotó: Hosteltur

 16. A két autonóm város, Ceuta és Melilla sem tartja fenn tovább az éjszakai tilalmat és régiós határzárat. Melilla ugyanakkor megtartja a találkozói limiteket, valamint korlátozza a vendéglátóhelyek és üzletek nyitvatartási idejét.

Az egészségügyi minisztérium pénteken 8.186 új fertőzöttet és 66 halálesetet jelentett be a koronavírussal összefüggésben. Jelenleg százezer lakóra 198 fertőzött jut, emiatt Spanyolország továbbra is a magas kockázatú országok közé tartozik annak ellenére, hogy a szám már egy ideje csökkenő tendenciát mutat. Az Egyesült Királyság szombaton jelentette be, hogy a rossz járványügyi adatok miatt továbbra sem ajánlja lakóinak, hogy beutazzanak az országba.

Az oltási procedúra az elmúlt hetekhez képest már jobban halad: közel 6 millió ember, tehát a lakosság 12,5 százaléka megkapta valamelyik oltóanyag mindkét dózisát. Egy adaggal pedig már 13,2 millió főt oltottak be. Madrid ezen a héten szerdán megkezdte a 60 év alattiak immunizálását, de várhatóan a többi régióban is kezdetét veszi ennek a korosztálynak az oltása még májusban, legkésőbb júniusban. Spanyolország továbbra is négy oltóanyagot használ: a Pfizert, a Modernát, az AstraZenecát és a Janssent.