Washington Snowden honoráriumát követeli

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya beperelte Edward Snowden-t, az amerikai titkosszolgálatok volt ügynökét, aki hat évvel ezelőtt lerántotta a leplet az ország kiterjedt megfigyelési módszereiről.

A 2013-ban rengeteg megfigyelési módszert és titkot eláruló volt ügynök könyvet írt a történetéről Permanent Record (Állandó adat) címmel, és az amerikai kormány meg is haragudott emiatt.

(A könyv a minap jelent meg hazánkban Rendszerhiba címmel a 21. Század Kiadó gondozásában; fordította: Tomori Gábor. Főmunkatársunk, Farkas József György könyvismertetője itt olvasható, tessék kattintani!)

A jelenleg Oroszországban élő Edward Snowden a most megjelent könyvben saját életéről ír, és azt is részletezi, hogyan segítette a CIA-t és az NSA-t hogy felépítsék megfigyelő rendszerüket. Arról is beszél önéletrajzában, hogyan változott meg az élete, miután úgy döntött, hogy több százezer dokumentumot napvilágra hoz, melyek az amerikai kormány kiterjedt megfigyelési és adatgyűjtési programját részletezték. (A G DATA blogján is olvasható, hogy az FBI milyen hackereszközöket használt, még az Amerikai Egyesült Államok polgárai ellen is.)

Az amerikai igazságügyi minisztérium által kiadott sajtóközlemény szerint Edward Snowden könyve megjelentetésével megsértette azokat a titoktartási szerződéseket, melyeket az NSA-val és a CIA-val írt alá. A perben azt is nehezményezik, hogy a könyvet anélkül jelentette meg, hogy azt előzetes átolvasásra elküldte volna a hivataloknak, ezzel is megszegve az aláírt szerződéseket.

Az amerikai kormány nem kívánja a könyv terjesztését, forgalmazását megakadályozni, hanem azt szeretné a perrel elérni, hogy a könyvből befolyó összes jogdíj Washingtont, és ne Snowdent illesseEnnek megfelelően a kormány nemcsak a volt ügynököt, hanem a könyv kiadóját is beperelte, ezzel szeretné megakadályozni, hogy a kiadó átadja a könyv bevételeit Snowden-nek.

Ami a titkos dokumentumok kiszivárogtatását illeti, az amerikaiak korábban már büntető vádat emeltek a volt kém ellende ahhoz, hogy ügyében tovább lépjenek, az oroszoknak ki kellene adniuk a volt ügynököt – erre túl sok esély nincs. Edward Snowden 2013 óta Oroszországban él. Videó-telefonálós alkalmazások segítségével többször megjelent európai, amerikai konferenciákon, de fizikailag nem hagyta el az orosz területet.

A volt kém még François Hollande francia államfő elnöksége alatt már kért menedékjogot Franciaországtól is, sikertelenül. Kérelmét a jelenlegi elnök, Emmanuel Macron vezetése alatt is megismételte, jelenleg a válaszára vár.

A cikk forrása: The Hacker News