Zaklatást szüntess! Végleg!

Nem életkorfüggő az okostelefonok és a közösségi oldalak használata – derül ki a gyakorlatból. Csakhogy: akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen az (1995–2009 között született) Z-nemzedék tagjaira.

Az internetes zaklatás elleni világnapon (#StopCyberbullyingDay) a Samsung #OkosTelefonOkosHasználat powered by Galaxy Z Flip akciójával áll ki az elektronikus/internetes zaklatás ellen, mert elkötelezett a felelős tartalomfogyasztás és -előállítás mellett.

A Samsung a magyarok mobilhasználati szokásait vizsgáló 2018-i kutatása rámutat: a fiatalok életében elengedhetetlen szerepet tölt be az okostelefonjuk. A legtöbb kamasz akár félóránként vagy annál gyakrabban ránéz a készülékére, és szinte sosem kapcsolja ki[1]. Az UNICEF szerint minden harmadik magyar fiatalt ért már bántalmazás online platformokon [2].

A Samsung számára kiemelten fontos, hogy felhívja a figyelmet a technológia felelős használatára, így az elektronikus/internetes zaklatás megelőzésére is. A Samsung a tudatos tartalom előállítást helyezi előtérbe új akciójával. Az elektronikus/internetes zaklatás elleni napon a kezdeményezéseivel és a #OkosTelefonOkosHasználat powered by Galaxy Z Flip kampánnyal a tartalomgyártóknak is üzen a vállalat.

Az önkifejezés minden eddiginél szabadabb a modern kor eszközeivel, ugyanakkor a magyar fiatalok több mint fele is találkozott már olyan online tartalommal saját magáról, amelyet nem szívesen lát viszont nyilvánosan[3]. Az átgondolt és másokat tiszteletben tartó videók vagy képek sokat tehetnek a gyermekek, serdülők mentális egészségének megőrzéséért. Fontos, hogy a szülők az online szabályokat is megismertessék a gyermekeikkel már fiatal korban. „A virtuális kommunikáció, ez a fajta »testbeszéd« éppen olyan fontos, mint a valóságos”vélekedik Skultéti-Szabó Katalin, klinikai szakpszichológus.

Június 19-én Samsung minden kommunikációs felülete, a közösségi média- és weboldala, illetve a pesti Oktogonon működő LED kijelzője a #OkosTelefonOkosHasználat üzenetet közvetíti, hogy felhívja a figyelmet az elektronikus/internetes zaklatás megelőzésére és a technológia tudatos használatára.

A vállalat weboldalát használók megismerhetik a cégnek a zaklatás visszaszorítására tett kezdeményezéseit.

[1] Samsung Electronics: A magyarok mobilhasználati szokásai c. felmérés, 2018

[2] https://unicef.hu/cyberbullying

[3] Samsung Electronics: A magyarok mobilhasználati szokásai c. felmérés, 2018