Zsarolóvírus garázdálkodott Johannesburgban

Dél-Afrika legnagyobb városának áramszolgáltatóját érte néhány napja zsarolóvírusos támadás, aminek következtében a feltöltőkártyás ügyfelek nem tudtak áramot vásárolni. A támadásról nem árultak el részleteket a hatóságok, így az sem tudható, hogy fizettek-e a bűnözőknek.

Július végén zsarolóvírusos támadás áldozata lett Dél-Afrika legnagyobb városának, Johannesburgnak az áramszolgáltatója. A City Power nevű vállalat a Twitter-csatornáján jelentette be, hogy az összes adatbázisát és alkalmazását titkosította a kártevő. A rövid üzenetben jelezték, hogy az IT-részleg saját erőből tisztítja ki és építi vissza a rendszert. Azt is hangsúlyozták, hogy a támadás következtében az ügyfelek adatai nem jutottak idegen kézbe.

Nem tudható, hogy az áramszolgáltató fizetett-e a zsarolóknak, vagy meglévő háttér-mentésekből állította vissza rendszereit. Arról sem árultak el részleteket, hogy miként jutott be a kártevő a társaság hálózatába.

A támadás következtében körülbelül 250 ezer ügyfél ideiglenesen nem jutott áramhoz, mivel a szolgáltató weboldala, és az ott elérhető feltöltőkártyás rendszer is elérhetetlenné vált. Ez volt az a rendszer, amelyet a leghamarabb állítottak vissza, de a szakemberek becslése szerint az összes informatikai rendszer teljes kitakarítása hetekig is eltarthat.

Az utóbbi időben amerikai városokat is ért zsarolóvírusos támadás. Nemrég Rivera Beach városa például úgy döntött, hogy fizet a zsarolóknak, és nem is keveset, közel 172 millió forintot utalt a bűnözőknek. Ettől egyébként mindenkit óva intünk, mivel egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy fizetés esetén megkapjuk az adatok visszaállításához szükséges feloldókulcsot.

A zsarolóvírusokról bővebben itt; tessék kattintani! (A cikk forrása: BBC)