Zseniális ötlet: Kínát bosszantó utcanevek ölelik a Fudan Egyetemet (ha megépül)

Közterületeket neveztek át a pesti IX. kerületben, ott, ahol a terv szerint a Fudan Egyetem budapesti központja épülne. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester holnap avatja fel az utcanévtáblákat.

Az eseményre meghívóból kiderül: a kormány által oly’ nagyvonalúan Budapestre hívott, ám a magyar adófizetők pénzéből felépítendő, a Kínai Kommunista Párt eszméit hirdető egyetemet a Dalai Láma út, az Ujgur Mártírok útja, a Szabad Hongkong út és a Hszie Si-kuang püspök út öleli majd. A Hídépítő utcából lett Dalai Láma út, a Helyi Kikötő útból pedig Ujgur Mártírok útja. Az új utcanévtáblákat ma délelőtt már föl is szerelték.

Az ötlet, hogy egy közterületet, amely valamelyik ország számára fontos, politikai üzenettel nevezzenek át, nem egyedi: Washingtonban és Vilniusban 2018-ban, Prágában 2020-ban nevezték el az orosz nagykövetségnek helyet adó teret Borisz Nyemcovról, a 2015-ben meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról. Magyarországon ilyenre eddig még nem volt példa.