A dietetikust kérdezd a táplálkozásról!

Jövő héten lesz a dietetikusok hete, amivel a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) a szakma sokszínűsége mellett azt szeretné bemutatni, hogy milyen segítséget tudnak adni a helyes táplálkozás, valamint az egyes betegségek kezelésében szerepet játszó diéták szakszerű kialakításához.

Az MDOSZ Facebook-kampányának célja, hogy tudatosítsa a lakosságban: a táplálkozással kapcsolatos kérdésekkel érdemes a dietetikusokhoz fordulni, mert ennek a területnek ők a szakemberei.    

A dietetikusokat a felsőoktatásban képzik és táplálkozástudományból szereznek diplomát. A terápiás dietetikusok kórházakban, szakrendelőkben, esetleg magánpraxisban olyan betegek étrendjét állítják össze, akiknek kezeléséhez különleges diétára van szükség. Ők vezetik a kórházak élelmezési osztályait és sok óvodában, bölcsődében, iskolában is gondoskodnak a helyes élelmezésről. Vannak, akik tudományos és kutatómunkát végeznek, egyetemeken oktatnak, mások az élelmiszeripar fejlődését segítik szaktudásukkal.

Hazánkban a felsőfokú képzés negyvenöt évre tekint vissza, a dietetikusi végzettséget négy év tanulás után lehet megszerezni. A diploma három területre ad jogosítványt: megelőzés, élelmezésvezetés és klinikai dietetika. A dietetikusok szakmai szervezete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége csaknem harminc éve képviseli és fogja össze a szakmát.

Az internetező hazai felnőtt lakosságot reprezentáló 2018-i kutatásból az derült ki, hogy a megkérdezettek többsége (61%) tudja, mivel foglalkozik a dietetikus, a táplálkozással kapcsolatos kérdéseikkel elsősorban hozzájuk fordulnának. Döntő többségük (89%) a dietetikusok véleményét és tanácsait tartja a leghitelesebbnek és legérthetőbbnek. Ugyanakkor a táplálkozási tanácsadás szóra a Google 653 000 találatot ad ki néhány másodperc alatt. Az információk tömegében nehéz kiigazodni, ezért gyakran dietetikusi végzettséggel nem rendelkezőkhöz fordulnak tanácsért, nem beszélve az „előkelőségek” és véleményalakítók életmódra gyakorolt hatásáról, ami sokszor igen káros.

Mindeközben az is bizonyított, hogy a táplálkozási tanácsadás szorosabb beillesztése az alapellátásba számos gazdasági és közegészségügyi előnnyel járhatna. A szakszerű alapokon nyugvó táplálkozás ugyanis csökkenti az étrenddel összefüggő betegségek kockázatát és kialakulását, ideértve az elhízást, a cukorbetegséget, a szív-és érrendszeri betegségeket, és ezzel mérsékelni lehetne az egészségügyi ellátás költségeit is.

Nemzetközi kutatások szerint minden egyes táplálkozási tanácsra költött euró 14-63 euró megtakarítással jár a társadalom számára, nem beszélve az egyén egészségéről, életminőségéről és jó közérzetéről. 

Európában ma 35 ezer dietetikus dolgozik, a táplálkozástudomány pedig egyre népszerűbb szakma, ami jó hír az egészségügy és a lakosság számára is. Mégis egyelőre még nem állandó szereplői az egészségügyi rendszereknek, és a WHO európai országainak felében még mindig nincsenek jelen. A többi között ezen a helyzeten szeretne változtatni a dietetikusok hete nemzetközi kezdeményezés, amihez a hazai szakmai szervezet is csatlakozott.

A jövő keddtől öt napon át egy-egy hasznos bejegyzéssel népszerűsítik szakmájukat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – „Terítéken az egészség” Facebook-oldalon.