A járvány Bécsben: maszkok és járatsűrítés

Pontosan, a változásokra gyorsan reagálva szolgálja ki a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien az utazóközönséget a nehéz időkben is, miközben dolgozói egészségét is teljes mértékben szem előtt tartja. (A nyitó képen: villamos a Bécsi Állami Operaház előtt © Wiener Linien.)

Bécsben a vírushelyzet miatt bevezetett szigorú kijárási korlátozás óta négyötödével csökkent a tömegközlekedést használók száma. A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien ezért március 17-től a legtöbb vonalon bevezette a hétvégi menetrendet. Azok a járatok, amik a forgalmasabb csomópontokhoz és a kórházakhoz segítik az eljutást, továbbra is sűrűn járnak, ezzel is minimálisra csökkentve az emberek közötti érintkezést.

Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentése szerint Ausztriában húsvét után fokozatosan kinyithatnak a kisebb boltok, és a gazdasági aktivitás is lépésről lépésre visszaáll korábbi szintjére. Ennek megfelelően a tömegközlekedés is megélénkül, ezért április 14-től a Wiener Linien az iskolai szünet alatti hétköznapi menetrend szerint sűrűbben indítja a metrókat, buszokat és villamosokat.

A maszkok viselését a kormány, illetve a Wiener Linien is fontosnak tartja, ezért a tömegközlekedési eszközöket vezetőket fokozatosan ellátják maszkokkal. A maszkellátáshoz a többi között a Wiener Linien egyenruháit varró cég segítségét is igénybe veszik. Kurz kancellár intézkedései nyomán fontos újítás, hogy április 13-tól kizárólag maszkot viselő utasok használhatják a járműveket. Ez lehet orvosi jellegű, házi készítésű, akár egy kendő vagy sál is; a lényeg, hogy az orr és a száj eltakarására alkalmas legyen. Az új szabályról és a helyes viselési módról piktogrammok tájékoztatják majd az utasokat.

A Wiener Linien már eddig is tett megelőző intézkedéseket a vírus terjedése ellen. Budapesthez hasonlóan Bécsben is megszűnt az első ajtós felszállás, a sofőröket védőszalagok választják el az utasoktól. Nagyon sok járművön a leszállásjelző használata nélkül, automatikusan nyílnak az ajtók, a járműveket és a felületeteket, amivel az utasok érintkeznek, minden nap alaposan fertőtlenítik.

A villamosokon és metrókon, valamint állomásaikon az egészség megőrzésére vonatkozó fontos ajánlásokat hirdető plakátokat helyeztek ki, továbbá a hangosbemondón keresztül is tájékoztatják az utazóközönséget.