A Nemzet Szerencsejátékosa

(Arató András / Újnépszabadság) Az addikció tünetegyüttese már régóta tagadhatatlanul kiütközik rajta. Nem pusztán a külsődleges jelek, szájszél- nyalogatás, nyakkendő-húzogatás, a testalkat változásai, hanem a tétek állandó emelése is mutatják a szenvedély elharapózását.

Lehet pusztán játékosságnak is feltételezni a jelenséget, hiszen a Nemzet Szerencsejátékosa nem a saját vagyonát kockáztatja, hanem mindazokét, akiket csak elér.

Nem áll hadilábon Fortunával, hiszen ő maga még olyankor is gyarapodik, amikor azok, akiknek a vagyonát felteszi, mindenüket elveszítik. Az amerikai álom hozzá képest olyan, mintha a Micimackó szamara Kincsemmel versenyezne. Azok, akiknek a zsetonját használja, időközben elbukták a nyugdíjukat, takarékpénztárukat, trafikjukat, az újságjukat, a szabadságukat, iskoláikat, a vírustesztjeiket, színházaikat, tavaikat… És mit nyertek cserébe?

Stadionokat, házat a terrornak, régi-új szobrokat, új barátokat – török, azeri, kínai, (fehér)orosz diktátorokat –, és főleg új és újabb tárgyakat a gyűlölethez. Sorost, Brüsszelt és mindazt, amit jelképeznek, liberalizmust, baloldalt, behurcolászókat, hanyatló Nyugatot, magyargyűlölőket. A tét folyamatosan emelkedik, a hazai forrás már nem elég, jöhet a rulettasztalra akár egész Európa is.

És most megvan a következő ellenség, ami ellen harcolni lehet, amit meg kell semmisíteni – az erkölcs. Mert az amerikai demokratákat Trumpnak le kell győznie, nincs B-terv, mert az amerikai demokraták morális imperializmust erőltetnének a világra. Az pedig nagy baj lenne, elindíthatna a világban egy olyan folyamatot, aminek súlyos következményei is lehetnek: elharapóznék az egészséghez való jog, a törvény előtti egyenlőség téveszméje, a sajtószabadság, az átlátható közbeszerzés, a nők egyenjogúsága, az önálló gondolkodás vészterhes víziója már az iskolákban is, és még sok hasonló szörnyűség, ami a magyar férfi archetípusától oly idegen.

Tehát az új közellenség a moralitás, ami ellen föl kell tenni bármekkora tétet a fekete tizenhármasra. A szerencsejáték-függőség súlyos kór. Nem volt még olyan nyerő széria, amit ne bukás követett volna.

Akik újra és újra támogatják a beteget, azok a kegyeltjüknek is ártanak, miközben maguk is mindent elvesztenek.