Aki meg akarja menteni az európai demokráciát, annak meg kell fékeznie Orbánt

Hangos gondolkodás folyik az Európai Néppártban Orbán Viktor magyar miniszterelnök pártjának a kizárásáról, miközben Magyarországról egymásnak ellentmondó jelzések érkeznek – írja a Fidesz-ügy pillanatnyi állásáról a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a német média legtekintélyesebb, jobbközép irányzatú lapja.

A budapesti megnyilvánulások ellentmondásosságára azzal utal, hogy ismerteti egyfelől Gulyás Gergelynek, a miniszterelnökség vezetőjének azon kijelentését, amely szerint a Fidesz a Néppártban akar maradni, valamint azon bejelentését, hogy a nagy vitát keltő, Soros György és Jean-Claude Juncker ellen irányuló plakátkampányt a jövő héten egy másik kampánnyal helyettesítik, amely a magasabb születési rátát propagálja majd. Másfelől viszont – írja a frankfurti lap – a kormányhű Magyar Nemzet azt követelte, hogy a Fidesz távozzék a Néppártból, mert az feladta saját valódi értékeit, és már nem különbözik a szocialistáktól vagy liberálisoktól. Orbán mindeddig hűvösen reagált azokra a felszólításokra, hogy tegyen hitet az Európai Unió értékei mellett – állapítja meg a Frankfurter Allgemeine.

A liberális szemléletű müncheni Süddeutsche Zeitung Karl-Markus Gauss osztrák írónak, a Literatur und Kritik című folyóirat kiadójának, a Német Nyelv és Költészet Akadémiája tagjának az írását közli a Magyar Tudományos Akadémia ügyéről. Gauss szerint félő, hogy nem hallják meg a magyar tudósok legújabb segélykiáltását, pedig aki meg akarja menteni Európában a demokráciát, annak meg kell fékeznie a magyar miniszterelnököt. Sok mindennek kellett történnie ahhoz, hogy ez a tiszteletre méltó akadémia, amelyet csaknem kétszáz évvel ezelőtt alapítottak, és amely elkötelezett a nemzet szellemi előrehaladása mellett, kétségbeesett tiltakozással, drámai felhívással forduljon az európai nyilvánossághoz a tudomány magyarországi szabadságáért aggódva, szolidaritást és támogatást remélve. Elvétve megjelent ugyan rövid jelentés erről a segélykiáltásról, de jelentősebb visszhangról, még kevésbé külföldi személyiségek, intézmények, kormányok támogatásáról nem lehet beszélni – állapítja meg a szerző. Karl-Markus Gaussnak úgy tűnik föl, Magyarország nem annyira fontos az európaiaknak, hogy saját értékeik elleni támadásnak tekintsék, ha ott lebontják a sajtó, a művészetek és a tudomány szabadságát. Orbán Viktor – írja a Süddeutsche vendégkommentátora – Európa közepén létrehozott egy olyan állami kísérleti laboratóriumot, amelyben a legkevésbé sem titokban a polgári demokrácia eltörlésével kísérleteznek.

A terméket paradox módon „illiberális demokrácia” néven szabadalmaztatták. Ez az elnevezés a politikai propagandaosztály zseniális agyszüleménye, éppolyan értelmetlen, mint ha Algéria liberális diktatúraként méltatná önmagát – fogalmaz Gauss. Az Európai Néppárt brüsszeli frakciója – folytatja – csak lassan ismerte fel, hogy Orbán Viktort belátással és megértéssel nem lehet rávenni demokratikus kötelezettségek és civilizációs hagyományok tiszteletben tartására. Éppen ellenkezőleg, az autoriter jellemek a kompromisszumkészséget a gyengeség jelének tartják, így hát Orbánt a neki tett engedmények csak még jobban felbátorították, hogy még erőszakosabban kövesse céljait. Csak nagy késéssel vette rá magát a Néppárt arra, hogy megfontolás tárgyává tegye a Fidesz szankcionálását, vagy akár kizárását a pártszövetségből. Ezzel – teszi hozzá a szerző – az európai szociáldemokraták példáját követték, akik kitartottak az úgynevezett román szociáldemokrata párt mellett, amely párt egyetlen ideológiai alapon, nevezetesen a korrupción nyugszik. Azokért a szavazatokért, amelyeket ez a két párt az európai parlamenti választásokon eddig szállított a maga pártcsaládjának, túlságosan nagy árat kellett fizetni. Pénzügyileg is, mert a Fidesz és a román PSD zsebre tette az Európai Uniótól kapott összegeket. Másfelől politikailag, mert ezeknek a pártoknak az önző jellege nem ismeri a szolidaritást, viszont annál inkább kedveli a szabályok megsértését. 

Végül, de nem utolsósorban nagy árat kell fizetni erkölcsi értelemben is – írja Gauss – és név nélkül idéz egy néppárti képviselőt, akit megkérdeztek, hogy szívesen együttműködik-e a Fidesszel, és aki szerint: ha meg akarják őrizni a polgári többséget Európában, akkor az embernek mindkét szemét le kell hunynia.