Az újságíró archívumából – a német gazdaság úttörője

Milyenek a véletlenek! Egy csaknem öt évvel ezelőtti (2019. január 21-i) Frankfurter Rundschaura bukkantam a neten, és mit ad a sors, benne egy ismerős névre és arcra. De hisz’ ő Éva! – ugrott be az emlék. – Eva Dude, az a kedves, okos és csinos német asszony, aki jó három évtizeddel ezelőtt a Budapesti Német–Magyar Kereskedelmi Kamarát vezette. És ami ritkaság: szépen megtanult magyarul, ezzel az alapvető tudással érkezett hozzánk kereskedelmi-diplomáciai szolgálatra. Mielőtt archívumomból előkerestem a vele folytatott interjúmat, átfutottam, mit írt róla német újságíró kollégám.

„…Eva Dude 2000 óta az Ipari és Kereskedelmi Kamara vezérigazgatója…
Egy BMW-t és egy köteg utazási csekket kapott. „Induljunk!”. Az úti cél Budapest, Magyarország, a megbízatás: német kereskedelmi ügynökség felállítása. 1990-et írtunk…Hamar világossá vált, hogy a megnyíló Kelet-Európában szükség van német üzleti képviseletekre. Eva Dude számára nem volt ismeretlen terület: „Visszatértek az emlékek a Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottságában végzett munkámról…” Hat évig maradt Budapesten, és felépítette a Német–Magyar Kereskedelmi Kamarát. „A magyar gazdasági gondolkodás teljesen más volt, mint a miénk…” Az országosan megjelent „komoly bulvárlap”, a Mai Nap 1991. szeptember 23-i számában megjelent interjú:

«Majd évtizede foglalkozik a magyar gazdasággal Eva Dude, a német gazdaság magyarországi képviselője. Következésképpen bennünket, magyarokat is többé-kevésbé megismerhetett.

Milyenek vagyunk német szemmel? Dude asszonnyal budapesti, Stefánia úti hivatalában beszélgetünk.

– Igazi egyéniségek, ami nagyrészt kitűnő dolog, de esetenként hátrányos is lehet. Individualitásukat, szerencsére, nem törték meg a múlt évtizedek. Mi több, alkalmazkodóképességüket is fejlesztette, flexibilitásuk lenyűgöző. Kedves, udvarias, jó észjárású, ötletgazdag emberek önök, magyarok.

– Jólesik ennyi kedvezőt hallani önmagunkról. Ha már alkalmazkodóképességünket említette: miként nyilvánul meg ez a gazdaságban, az üzleti életben?

– Örömmel tapasztalom, hogy egyre több területen sikerül megközelíteniük, fölvenniük azt a sebességet, amellyel az európai gazdaságok motorjai pörögnek. Különösen jóleső érzéssel tölt el a forgalom dinamikus növekedése.

– Említhetne konkrétumokat is?

– Még nem is olyan régen a magyar élelmiszer- és fogyasztási cikkek domináltak a német piacon; újabban viszont előretörnek a gépipari és elektrotechnikai termékek. Alighanem kölcsönösen hasznos, hogy e produktumok a mindegyre szélesedő kooperációnak és a gyarapodó vegyes vállalkozásoknak köszönhetők. A magyarok lendületessége, sok jó ötlete párosul a nemzetközi színvonalú technikával és technológiával. Még konkrétabban: áruforgalmunk tavaly nagyjából kiegyenlített, 3,3-3,4 milliárd márka volt, az idén már 4,4 milliárdért hozunk be magyar termékeket, és Magyarország 4,3 milliárd márkáért vásárol tőlünk.

– Egyébként engedtessék meg egy kis kritika is a részemről, amit igazán jó szívvel és barátsággal mondok: az eddiginél jobban ki kellene használni az egy célért közösen gondolkodó-cselekvő közösségekben rejlő energiát. (Ez teamtevékenység egyébként nem zárja ki az ügyeket előrevivő individualitást.) Nagyobb figyelmet kellene fordítani a munkamegosztásra, a marketingre, a legtöbbször ingyenes szaktanácsadásra.

– Ingyenes tanácsadás? Ritkaság manapság bármit is ingyen kapni…

– A német gazdaság magyarországi képviselőjeként munkatársaimmal együtt azon fáradozunk, hogy a német ipari és gazdasági kamarák, szakmai szövetségek megbízásából előmozdítsuk a német–magyar üzleti és vállalati kapcsolatok felvételét. Címeket adunk, kooperációs tőzsdéket szervezünk, és első kézből tájékoztatjuk a hozzánk fordulókat gazdaságunkról, a jogszabályokról és kereskedelmi tudnivalókról, szokásokról.

Kézzelfogható módon hozzájárulnak a vásárok a partnerek egymásra találásához. Évente száznál több vásárt, szakkiállítást rendeznek német földön. A szervezők házhoz is jönnek, mint például három idei és egy jövő évi berlini vásár vezető szakembere is. Ma, hétfőn délelőtt ugyanis Budapesten mutatkozott be a kommunikációs és szervezéstechnikai, az elektrotechnikai, a szaniter-, fűtés-klímatechnikai, valamint az építőipari szakvásár.»

“Az újságíró archívumából” rovatunkban közölt írások az Arcanum Adatbázis Kiadó Digitális Tudománytárának gyűjteményében őrzött cikkek felhasználásával készülnek. Köszönet illeti érte az Arcanum ADT-t.