Bartók és Bruckner Bécsben találkozik – a Pannon Filharmonikusok a Musikvereinben

Három évadra szóló meghívást kapott 2019-ben a Pannon Filharmonikusok a világhírű bécsi Musikverein Musik der Meister sorozatába. A covid miatt egy évvel halasztódott meghívás harmadik koncertje holnap, november 5-én, vasárnap este lesz az Aranyteremben. A zenekart Bogányi Tibor vezető karmester dirigálja majd, aki legkedvesebb zeneszerzőjének, Anton Brucknernek ikonikus darabjával, a IV. (Esz-dúr, Romantikus) Szimfóniával zárja az estet. A koncert szólistavendége Baráti Kristóf hegedűművész, akinek a tavalyi Bartók portréjából egy meghatározó darabot, a II. hegedűversenyt mutatja be a zenekar, amit  hazai zenerajongók Pécsről és Budapestről induló buszokkal kísérnek el a zene fővárosába. (Képek: Dékány Zsolt.)

A Pannon Filharmonikusok a több mint 60 éves Musik der Meister sorozatba meghíváskor azzal a kérdéssel szembesült, ami az egyik legnagyobb kihívás egy előadó-művészeti társulat életében: mit játsszon el a bécsi, klasszikus zenén nevelkedett, zeneértő közönség számára? Mi legyen az a 15 mű, aminek az előadásával prezentálhatja azt a magas színvonalat, amelyet hazánk kiemelkedő szimfonikus zenekaraként, a minőség nagyköveteként képvisel.

Az 1811-ben Pécsett megalapított zenekar a rangos bécsi felkérésnek szimbolikus jelentőséget is tulajdonított: az egykor Bécsből Pécsre települt Johann Georg Lickl az európai szemléletmódot, a zene határokon átívelő minőségének igényét ültette el annak idején a dél-magyarországi zenészek szívébe és a közönség fülébe. Ezt az évszázadokon át megújulni képes hagyományt kívánta az együttes megmutatni a vájt fülű bécsi publikumnak, mintegy meg- és visszaérkezve a zene fővárosába.

Bogányi Tibor vezető karmester és a zenekar vezetése úgy döntött, hogy nem bizonyítani, hanem muzsikálni fog az Aranyteremben. Ez a játék a művészek örömére is szolgál. Ott ülni azokban a székekben, ahol a nagy muzsikus elődök és a legkiválóbb ma élő előadók is ülnek, megtiszteltetés. Az együttes olyan műveket mutatott meg Bécsben, melyeket a bécsi közönség jól ismer, így meggyőződhet arról, hogy szakmailag milyen kiváló produkciókat nyújt a zenekar. Így lett része a programnak Brahms, Richard Strauss, Mozart, Schumann, Schubert, és persze a magyar zeneszerzők, Liszt és Bartók sem maradhattak ki a kínálatból. Bruckner és Sibelius Bogányi Tibor személyes választása: a vezető karmester nagykövete a finn zenének, és rajongója Bruckner alkotásainak.

„A Pannon Filharmonikusok húsz éve megkezdett megújulásában számos nemzetközi zenekari példa állt a zenekar művészei és vezetése előtt. Az linzi Bruckner Orchester és a bécsi Tonkünstler Orchestra a legközelebb működő példák voltak számunkra. Nagy megtiszteltetés, hogy november 5-én e két zenekarnak lesz még koncertje aznap a Musikvereinban, amikor a pécsi együttes játszik este. Megtörtént az a szakmai nemzetközi pozícióváltás is, amit húsz évvel ezelőtt elterveztünk” – mondta el az est fontosságáról Horváth Zsolt igazgató.

A holnapi program egyfajta záróakkordja a zenekar bécsi bemutatkozásának. Brahms Akadémiai ünnepi nyitánya után Bartók Béla II. hegedűversenye a Pannon Filharmonikusok és Baráti Kristóf (jobb oldali kép) sok évre visszanyúló együttműködésének lecsiszolt, megmunkált darabja. A Páratlan Bartók-portré című közös előadásról tavaly koncertfilm is készült – akkor is elhangzott ez a mű –, a színvonalát jelzi, hogy a Mezzo Tv műsorára tűzte. Az estet záró Bruckner darab Bogányi Tibor sokéves zenekarépítő munkájának eredményeként szólalhat meg: a vezető karmester személyes vonzalma Bruckner darabjaihoz a zenekar komoly fejlődésének is teret adott. A pécsi együttes a múlt évtizedben rendszeresen műsorára tűzte Bruckner összetett előadói kompetenciát igénylő műveit, így a magyar zenekari szcénában egyedülálló módon a szerző szimfóniáinak mindegyike az együttes repertoárjának része lett.

„Bruckner zenéje körülbelül nyolc éve érintett meg nagyon mélyen. Azóta minden szimfóniáját feldolgoztuk és műsorra tűztünk, és elmondhatom, hogy a PFZ nagyromantikus, bruckneri hangja a maga tónusában páratlan. Ezt a bécsi közönség is hallani fogja, és felemelő érzés, amikor zenészként olyan egyedi hangzást tudunk a zeneértő és ínyenc bécsi közönségnek, ami hallhatóan minőségi és autentikus.” – mondta Bogányi Tibor vezető karmester.

A Pannon Filharmonikusok nagy hangsúlyt fektet arra, hogy működése a közönség támogatását élvezze mind zenehallgatói, mind pedig közösségi szinten. A társadalmi beágyazottság sikerét mutatja, hogy az együttest második éve a zenekart szeretők sokasága elkíséri Bécsbe. A mostani hétvégén több mint 80 magyar zenebarát utazik el Bécsbe, ahol színvonalas kulturális programokon vesznek részt, majd a hétvége megkoronázásaként a Pannon Filharmonikusok hangversenyét hallgatják meg a Musikvereinban.