Csak kevesen használják okosan az energiatakarékos eszközöket

A hazai fogyasztók körében a hulladékok válogatott gyűjtése és az energiatakarékos égők használata számít a leginkább elterjedt, otthoni környezetkímélő szokásnak. Miközben a magyar háztartásokban használt hűtők, mosógépek, tévék mintegy fele már energiatakarékosnak számít, e gépek környezettudatos használata korántsem tökéletes – derül ki egy friss kutatásból. Érdekesség: leginkább a nyugdíjas korúak figyelnek az energiatakarékosságra.

A magyar háztartásokban a legjellemzőbb „zöld cselekedetnek” a hulladékok válogatott gyűjtése és az energiatakarékos világítótestek használata számít: honfitársaink háromnegyede gyakorolja ezeket a fenntarthatóság irányába mutató szokásokat. A többség a bevásárlásokhoz saját szatyrot visz magával, tudatosan figyel arra, hogy ne pazarolja sem a vizet, sem az élelmiszert, és energiatakarékos háztartási eszközöket is használ.

Az energiatakarékosság ugyanakkor kevésbé látszik fontosnak, ha szórakoztató elektronikai berendezésekről van szó: a megkérdezettek még a harmadának sincs energiatakarékos készülékeke. Csaknem ugyanennyien vannak azok, akik energiatakarékos fűtési, illetve hűtési rendszerrel igyekeznek zöldíteni a háztartásukat – derül ki az LG Magyarország megrendelésére elvégzett országos, kutatásból.

Több mint egy évtizeddel ezelőtt az EU 27 tagállama között Magyarországon volt a legmagasabb a régi háztartási gépek aránya, ami a 2009-i válságot követő időszakban tovább nőtt, ám részben a háztartásinagygép-csereprogramoknak köszönhetően ez a kedvezőtlen folyamat megállt, sőt, visszafordulni látszik.

Ma már a készülékek mintegy fele – a tulajdonos állítása szerint – energiatakarékos modell. Új készülék vásárlásakor a hazai fogyasztók számára a hűtőszekrények esetében a legfontosabb az energiatakarékosság, 10-ből 9-en figyelnek erre, 10-ből 8 válaszadónak pedig a mosógép beszerzésekor is fontos, hogy energiatakarékost válasszon. A légkondicionálók, tévék és mosogatógépek esetében ugyanakkor csak a megkérdezettek harmada tartozott ebbe a táborba, a laptopok, monitorok, légtisztítók beszerzésekor gyakorlatilag egyáltalán nem szempont az energiatakarékosság.

A kutatásból az is kiderül, hogy mind a készülékek vásárlása, mind a használatuk, mind pedig az egyéb hétköznapi szokások esetében az idősek figyelnek a leginkább energiatakarékosságra.

A magyarok négyötöde – ezen belül a 60-69 évesek 90%-a – csak akkor cseréli le régi elektronikai eszközét, háztartási gépét, ha az javíthatatlanul elromlott vagy már nem éri meg megjavíttatni. A megkérdezettek harmada (ezen belül a 18–29 évesek mintegy fele) akkor dönt a csere mellett, ha a régi készülék nem teljesít megfelelően, illetve: ha már nem felel meg az igényeinek. A válaszadók négyötöde a vásárlás előtt megnézi az új berendezés energiabesorolását, illetve 10-ből hét keres eleve energiatakarékos megoldásokat.

Egy háztartás ökológiai lábnyomát nem csupán az határozza meg, hogy mennyire takarékos eszközökkel szerelték föl, hanem az is, hogy gazdái fenntartható módon használják-e őket. Miközben, például, elutazás előtt a megkérdezettek csaknem kétharmada elfogyasztja vagy fagyasztóba rakja a romlandó élelmiszereket, a mindennapokban a válaszadók csupán kevesebb mint harmada gazdálkodik úgy a készleteivel, hogy jóformán sosem kell kidobnia romlott ételt.

Ennél is rosszabb a helyzet a 18–29 évesek körében: csaknem minden második havonta egy-két alkalommal szembesül azzal, hogy ki kell dobnia a megromlott ételeket.

Bár a mosogatógép közismerten jóval kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás, Magyarországon többé-kevésbé még mindig luxusnak számít: csupán minden harmadik háztartásban található meg ez a készülék, viszont e háztartások harmadában azzal növelik jobbára feleslegesen a vízfogyasztást és ezzel a rezsiköltséget, hogy a gépbe helyezés előtt elöblítik az edényeket.

Jó hír ugyanakkor, hogy a mosásnál jellemzőbb a tudatosság: a magyar háztartások körében az egyik legkedveltebb mosógépprogramnak az energiatakarékos számít, viszont leginkább csak a legfiatalabbak fogadják el azt, hogy akár 30 fokon is megfelelő eredményt nyújt a készülékük.

Fenntarthatósági szempontból szintén kedvező, hogy utazás előtt a válaszadók kétharmada áramtalanítja az elektronikai eszközöket, elkerülve így a készenléti (standby) üzemmód áramfogyasztását, ám a fűtést 10-ből mindössze 4-en állítják alacsonyabb (pl. éjszakai) fokozatra. A légkondicionálót a válaszadóknak még a fele sem igazítja a külső hőmérséklethez…

Az energiatakarékos tévézés is gyerekcipőben jár hazánkban: csak a megkérdezettek harmada számára fontos, hogy energiatakarékos készüléket válasszon. A televíziók vagy nem energiatakarékosak, vagy a tulajdonosuk nem tudja, hogy képes-e erre a készülék. Egyébként semmi értelme a „háttértévézésnek”, amire a megkérdezettek igen nagy hányada nem figyel…