Eger Európa kulturális fővárosa címre pályázik

Eger varázslatos város Európa szívében, ahol évszázadok óta jelen vannak a hagyományos európai értékek, tapintható a különböző kultúrák közötti kapcsolat.

A vár és 1552 hősi helytállásról szóló üzenete, Gárdonyi csodálatos regénye, Magyarország Nagy Könyve okán Eger egy kicsit minden magyar ember városa. Eger a maga történelmével, kulturális és épített kincseivel egy igazi, európai hely, ahová Kepes György és Illés György művészete is köthető. Ezeket és Eger ezernyi értékét kívánja a város megmutatni egész Európának. Pályázatában stratégiai partner az Eszterházy Károly Egyetem, a művészeti vezető Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, a nemzet művésze.

Izgalmas programmal, látványossággal és igazi, egri értékekkel szeretnék meglepni mind az egrieket, mind az európaiakat – emelte ki Habis László polgármester, aki ma délelőtt bejelentette: Eger indul az „Európa Kulturális Fővárosa, 2023” címért. Már továbbította is a hivatalos pályázati jelentkezésről szóló dokumentumot. „Az a célunk, hogy a győzelem minden egri lakos közös ügyévé váljék, így az a kérésünk, hogy aki csak tud, kapcsolódjék be a közös munkába” – mondta a városvezető.
Eger széleskörű partnerséget épít, felvették a kapcsolatot a környékbeli települések vezetőivel, akik örültek Eger szándékának és aktívan a pályázat ügye mellé állnak. Eger együttműködik a városban működő nemzetiségi önkormányzatokkal és testvérvárosaival is, amelyeknek szintén nagy szerepet szán, hiszen Európában a kulturális sokszínűség a létezés egyik alapja.

Ma újságíróknak bemutatták Eger hallható és látható pályázati elemeit. A zeneit Fehér Zsombor, az egri Kerekes Band frontembere alkotta meg. A dallam önmagában egri üzenetet hordoz: a szerző az „Eger, édes Hazám” mondatból indult ki, s a szavak betűi adják ki azokat a szolmizációs hangokat, melyekből összeállt a magával ragadó zenei motívum.

Az egri pályázati arculat az Eszterházy Károly Egyetemmel ápolt stratégiai együttműködés részeként készült el. A „kultúra – művészet – tudomány” hármasra épül, s ezeket az Egerrel kapcsolatban mindennél jobban ismert jelképre, a csillagra utaló motívumokkal kötötték össze, melyek sokféleképpen képesek életre kelni, átalakulni.

A pályázat jelszava: „Kapcsolj a kultúrára!”/„Switch to culture”. Mindez utal arra, hogy képi dizájnjának köszönhetően a logóban azonnal felismerhető, csillagként összegyűlő pontok az égből lefutó jelként mutatják meg Eger értékeit. Ezek lehetnek vezércsillagok; lüktető fények is, amelyek terelik gondolatainkat, érzéseinket, arra sarkallnak, hogy magunk is bekapcsolódjunk, keressük meg Egerben azokat a fontos helyeket és programokat, ahol a kultúra, a művészet és a tudomány „bennünk is átkapcsol valamit” – hangzott el a mai egri sajtóeseményen.

Sok egri, vagy Egerhez személyesen is kötődő személyiség csatlakozik az összefogáshoz a művészeti csoportok tagjaként, vagy a pályázat pártoló tagjaként. Szakértőkről, művészekről, kulturális szakemberekről van szó, akik a maguk területén mind nagyot alkottak, elhivatott, hiteles és profi emberek. Tudásukkal, lelkesedésükkel, ötleteikkel gyarapítani, hathatósan segíteni fogják Eger pályázatát.

Koltai Lajos művészeti vezető üzent az egrieknek: Eger tele van olyan megfogható értékekkel, amit csak meg kell mutatnunk, el kell érnünk, hogy mások is észrevegyék, megálljanak, odamenjenek, ahová mi tereljük őket szeretettel. Sokakat valamiért ez most még nem érdekel, hajlamosak vagyunk elmenni mellette a mindennapokban. Éppen ezért hozom most a „terelés” szót, mert eljött a pillanat: kérjük az egrieket, hogy jöjjenek, ebben most részt kell venni!

A pályázati koncepció Kepes György és Illés György emlékén, életművén alapul. Az egyik vezérgondolat, hogy az egész város önmagában egy képzőművészeti alkotás. Eger tele van olyan pontokkal, amelyeket meg kell mutatni a fény és a művészet minden eszközével. Eger ékszer, ami fényben látható és mindazok, akik a pályázat sikeréért dolgoznak, fénybe fonják a várost.