Egyre több lesz a csőd a világgazdaságban

Tíz év elteltével először számít a csődök számának növekedésére az Atradius. , Magyarország vezető hitelbiztosítójának világméretű elemzése szerint az idén 2,8, jövőre pedig további 1,2 százalékkal lesz több csőd a világgazdaságban, mint az idén.

A gazdaság növekedésének lassulása, illetve az amerikai–kínai kereskedelem hatásai miatt Észak-Amerika jár a legrosszabbul. Az elemzők úgy becsülik, hogy Nyugat-Európában részben a brexit és az olasz belpolitikai bizonytalanságok következtében 2,7 százalékkal nő majd a csődök száma, továbbá a vámháború is visszaveti az európai nemzetgazdaságok GDP-jének (bruttó hazai termékének) a növekedését, ami hatással van a csődökre is. 

Az Atradius szakértőinek elemzése szerint a 2008-i pénzügyi válság óta először nő a csődök száma a világgazdaságban. Főleg a kereskedelmi bizonytalanságok és alacsonyabb befektetési hajlandóság miatt a GDP növekedése általában 2,6 százalékra lassul az idén, ez pedig növeli a pénzügyi kockázatokat.

A vizsgált európai országok közül az Egyesült Királyságban várható a legtöbb csőd, ahol – miként tavaly – egyre több vállalat fejezte be a működését. A növekedés 8,9 százalék volt az év első felében, ráadásul a brexit körüli káosz lehetetlenné teszi a font talpra állását, fenntartja az inflációt és akadályozza a vállalatok stabil működését. Szakértők szerint a legnagyobb kockázat a megállapodás nélküli kilépés, és ahogy közeledik az október 31-i határidő, úgy látszik egyre valószínűtlenebbnek, hogy sikerül elkerülni Nagy-Britannia kizuhanását az Európai Unióból. Az Atradius magyarországi becslése szerint az év végéig újabb 10 százalékkal, jövőre pedig további 5 százalékkal nő majd a csődök száma a szigetországban.

A hitelbiztosító elemzői azt várják, hogy az eurózóna egészében 1,2 százalékkal lesz majd több csőd, mint tavaly, ezzel hat év óta először nő a csődök száma az egységes valutaövezetben. Nem segít a helyzeten az sem, hogy az eurózónában a GDP alig 0,2 százalékkal bővült a második negyedévben, a gyártóipart a gyenge külső kereslet sújtja, emellett a belső fogyasztás növekedése is lassul.

A német GDP idei bővülését 0,9 százalékra becsülik az Atradius szakértői, és bár az exportorientált ipari ágazatok, különösen az autógyártás rövid távú kilátásai rosszak, a belső fogyasztás hagyományosan erős Németországban, ezért ott a csődök minimális, 1 százalékos növekedésére lehet számítani.

Olaszországban tavaly 7 százalékkal csökkent a bedőlések száma, 2019 első negyedévében pedig 6 százalékos csökkenést regisztráltak, ez évben mégis 4 százalékos növekedésre számítanak a hitelbiztosító elemzői. A GDP stagnál (0,1 százalék), és kérdéses, mennyire lesz stabil az új olasz kormánykoalíció.

Az Atradius elemzése szerint az Egyesült Államokban 2010 óta először nő majd jövőre a csődök száma. Az idei első félévében 2 százalékos csődölési rátát tapasztaltak a megfigyelők az amerikai gazdaságban, az év végére pedig 3,2 százalékot kalkulálnak. „Ennek oka a vártnál kisebb növekedés, a magasabb finanszírozási költségek, a gazdaság ciklikussága, de legfőképpen a vámháború. Lazább monetáris politikai segítheti az amerikai vállalatokat, de a 15 százalékos vám 300 milliárd dollár értékű kínai fogyasztási cikkre súlyosan érintheti a kiskereskedelmi szektort” – mondta el tudósítónknak Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója.

A fejlett ázsiai országokban az idén a csődök számának átlag 1,8 százalékos, jövőre pedig 0,9 százalékos növekedése várható.