Hamarosan újra szólhat magyarul is a Szabad Európa

Egy új amerikai pályázat arra utal, hogy Washingtonban fontolóra vették a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindítását. A vételhez elég lesz egy okostelefon – írja Garamvölgyi Flóra a Népszava ma reggeli kiadásában. (Nyitó képünk forrása: Deutsche Welle.)

Magyarországra is jutna abból a 770,3 millió dolláros pályázati pénzből, amelyet a kelet-európai és ázsiai demokráciák erősítésére szánnak Washingtonban – értesült a Népszava. Forrásaink szerint a programot több amerikai demokrata képviselő, az amerikai külügyminisztérium egy magas beosztású hivatalnoka, valamint a Képviselőház megajánlási bizottsága is kiemelten támogatja. Lapunk információi szerint az összeg egy részéből újraindítanák a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű online adását is, hogy ezzel is támogassák a magyar sajtószabadságot. Az amerikai állami pénzből, kongresszusi döntés alapján működő rádió román és bolgár adása az idén januárban már megkezdte adását. A vételhez számítógépre vagy okostelefonra van szükség, a régi, rádióval fogható rövidhullámú adásokat nem tervezik felújítani.

Az ügyben kerestük a Szabad Európa Rádiót; a válasz: tudnak a magyar médiahelyzetről folyó washingtoni tárgyalásokról, de nem szeretnék kommentálni lapunk értesüléseit. A magyar adás újraindításának ötlete már 2012-ben felvetődött. Akkor Mark Palmer egykori budapesti nagykövet, Charles Gati professzor és Haraszti Miklós közös cikket írt erről a The Washington Postban.

Konkrét lépés azóta sem történt, tavaly az amerikai külügy illetékese a Népszava érdeklődésére még azt mondta: nincs döntés arról, hogy újraindulna a Szabad Európa Rádió magyar adása. Az ugyanakkor jelzésértékű, hogy a most készülő támogatási csomag kapcsán forrásaink szerint többször is felvetődött a magyar adás. A Freedom House felmérése szerint Románia és Bulgária sajtója is „részben szabad” minősítésű, csakúgy mint Magyarországé. Ráadásul a pontozás tekintetében a két kelet-európai állam valamivel még jobban szerepelt, mint Magyarország.

A SZER magyar adásának amerikai és magyar támogatói ennek megfelelően azzal érvelnek, hogy Magyarországon még nagyobb szükség lenne egy ilyen, a helyi kormánytól független médiumra.

Úgy tudjuk, a rádióval kapcsolatos javaslatról már David B. Cornstein budapesti amerikai nagykövetet is tájékoztatták. Mindez már csak azért is figyelemre méltó, mert épp a napokban számoltunk be arról: az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó irodája 700 ezer dolláros pályázatot hirdetett a közép- és kelet-európai régióban lévő független médiumok oktatási támogatására. Ez a projekt is kezdeti stádiumban van, egyelőre azokat keresik, akik megfelelően megterveznék a programot, így újságírók, sajtótermékek egyelőre még nem pályázhatnak.  

A Szabad Európa Rádió jelenleg 20 országban, 25 nyelven közvetít. Jellemzően olyan helyeken, ahol a sajtószabadság veszélyben van, vagy már egyáltalán nem érvényesül. A SZER-t tavaly heti 25,8 millió ember hallgatta, weboldalát 918 millióan látták. A rádió 2017-ben 117 millió dollárból gazdálkodott, prágai és washingtoni székházában összesen 600 állandó munkatárs dolgozik, munkájukat 750 szabadúszó újságíró segíti. A7 (1949-ben alapított) rádió magyar adását 1951. október 6-tól 1993. október 31-ig sugározták, akkor a rendszerváltás és a kiteljesedett sajtószabadság miatt értelmét vesztette.

(A tudósítás elsőként itt jelent meg.)