Hazulról is bejárható Mátyás díszkönyvtára

Kódexekbe lapozhat az érdeklődő és bebarangolhatja A Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállítás termeit a virtuális térben. Az Országos Széchényi Könyvtár elérhetővé tette 2018/2019-i monumentális kiállításának 3D-s online változatát, amely bárki otthonába viszi el e világhírű dokumentumokat, és rekonstruálja az eredeti kiállítás élményét. (Nyitó kép: Tóth Máté felv./OSZK)

Az interneten a középkori kódexek, pénzérmék, a Mátyás-trónkárpit mellett megtekinthetők a kiállításon vetített kisfilmek, valamint a kurátor mozgóképes összefoglalója a tárlat első termében. A virtuális kiállítás szerkesztője Zsupán Edina, az eredeti kiállítás kurátora; a 3D-változat Takács István virtuális túrakészítő munkája.

A virtuális kiállítás elkészültével egy időben az A’Design Award nemzetközi szervezet Belsőépítészet és Kiállítás kategóriában bronzminősítéssel díjazta a 2018-19 fordulóján megrendezett kiállítást, amelyet Gazdag Mária belsőépítész tervezett.

A nemzeti könyvtár Mátyás király örökségének egyik legfontosabb őrzője. Számos pompás corvina és díszkódex érkezett 2018 őszén az Országos Széchényi Könyvtár időszaki kiállítására magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorkból, Párizsból, Rómából, Bécsből. A kéziratok közül művelődéstörténetünk szempontjából kiemelkedően fontos példányok első alkalommal voltak láthatók Magyarországon. A nagyszabású tárlat egyik különlegessége volt, hogy a hazánkban őrzött 53 corvina csaknem hiánytalanul találkozott, s a külföldről érkezett kötetek közül több is a középkor óta először tért vissza Magyarországra.

Mátyás király hatalmát, erejét, fényes udvarát az utókor évszázadok távlatából is csodálja. Mesés gazdagsága lehetővé tette, hogy a korszak legmodernebb kultúráját, stílusát, az itáliai reneszánsz vívmányait meghonosítsa Budán. Tudósokat, művészeket támogatott, pompás építkezéseket folytatott, és mindemellett létrehozta a korszak egyik kiemelkedően rangos reneszánsz uralkodói könyvtárát, a Bibliotheca Corvinát.

A Corvina könyvtár Mátyás király itáliai mintára megalkotott könyvtára volt, amely csaknem 2000 kötetet tartalmazott. A legkorábbi reneszánsz uralkodói bibliotéka volt Európában Itálián kívül. Kevésbé köztudott, hogy a míves itáliai kódexek megrendelése mellett a magyar királyi udvarban is készültek hasonlóan értékes, díszes kéziratok.

A kiállítás a Budán készült corvinákat mutatta be eddig soha nem látott részletességgel, számos eddig ismeretlen kutatási eredményt láthatóvá téve, ami új alapokra helyezte a Corvina könyvtárral kapcsolatos ismereteinket.

Sokáig nem tudhattuk, hogy pontosan mikor és hogyan hozták létre az uralkodói könyvtárat. A kiállítás hátterét adó kutatómunka tárta fel, hogy erre Bécs (1485) és Bécsújhely (1487) elfoglalását követően, Mátyás uralkodásának legutolsó éveiben került csupán sor. A budavári tárlat részletesen mutatta be azt az említett, sokáig csak homályosan, töredékesen ismert jelenséget, hogy nem csupán Itáliából rendeltek ragyogóan díszített, kézzel írt könyveket a magyar király könyvtára számára, hanem Budán is alkottak luxuskéziratokat olasz mesterek közreműködésével. A magyar reneszánsz új fejezete tárult fel ezzel.

A Corvina könyvtár budai műhelye című kiállítás most megjelent katalógusa ebben az új megközelítésben ábrázolja a pompás bibliotéka kialakításának bonyolult eseménysorát. A virtuális kiállítás „megnyitása” alkalmából született kötet – „Az ország díszére”: A Corvina könyvtár budai műhelye – bemutatja a kiállítás valamennyi eredményét, új, részletes leírásokat közöl a kódexekről, és alapvetően rajzolja át a Corvina könyvtárról alkotott, eddig ismert képet.

A virtuális kiállításon is megcsodálható, díjazott installáció nem pusztán „illusztrálta” az egykori gyűjtemény ragyogását és pompáját, hanem a tudományos koncepciót vizuálisan felerősítve egy könyvtár születését mutatta be képi és szimbolikus eszközökkel a pergamenlaptól kezdve egészen a teljes pompájukban megmutatkozó luxuskódexekig. A főlépcsőház fölé boruló hatalmas csillagkép, különleges formájú és színű látványelemek, mozgóképek, kisfilmek jelenítették meg Mátyás könyvtárának izgalmas, titokzatos világát.

Virtuális kiállításunkhoz ajánljuk szíves figyelmébe diákoknak és felnőtteknek egyaránt a Vezesd körbe tekinteted! című játékunkat. A játék kérdéseit június 26-án, pénteken délután 3 óráig helyesen megválaszolók a corvinák történetével kapcsolatos értékes könyveket nyerhetnek. Továbbá

részt vehetnek az Online Múzeumok Éjszakáján június 27-én, szombaton megrendezésre kerülő sorsoláson, amelynek fődíja a leggazdagabb humanista könyvgyűjtemény új katalógusa a kurátor dedikálásával.