Hírességek kiállása a civilekért

Csákányi Eszter, Hajós András, Dragomán György és Kiss Tibor is fontosnak tartja, hogy a nyilvánosság előtt is kiálljon a magyar civil szervezetek mellett, és elutasítsa a kormány felesleges, megbélyegző és diszkriminatív törvényjavaslatát.

A civilek az Amnesty International Magyarország felkérésére beszéltek arról, hogy számukra mit jelent civilnek lenni, miért tartják fontosnak a civilek munkáját, és hogyan kapcsolódnak a civil társadalomhoz.  A videók a Civilizáció 2017, a magyar civil szervezetek közös kampánya számára készültek.

Csákányi Eszter: Merjünk civilek és bátrak lenni

Hajós András: Tartsuk a lelket a civilekben

Dragomán György: Azok helyett beszélnek, akik nem tudnak magukért kiállni

Kiss Tibor: Ők a társadalom lelkiismerete

„A civil szféra elleni folyamatos kormányzati támadás nemcsak a civil szervezetek ügye, hanem az egész magyar társadalomé. Mindenkinek eljöhet az életében egy olyan pillanat, amikor civil szervezetekhez kell fordulnia, és az általunk nyújtott segítség vagy szolgáltatás az egyetlen, amire számíthat” – mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója. „Nagyon hálásak vagyunk Csákányi Eszternek, Hajós Andrásnak, Dragomán Györgynek és Kiss Tibornak a támogatásukért, reméljük, hogy még többen csatlakoznak, és állnak ki a megtámadott civilek mellett. Nem lehet elégszer elmondani, hogy ez nem rólunk szól elsősorban, hanem arról, milyen Magyarországon akarunk élni.”

Száz művész és közismert ember indított útnak tegnap egy petíciót, amelyben azt kérik az országggyűlési képviselőktől, hogy ne szavazzák meg a törvényjavaslatot. Az aláírók azt szeretnék, hogy „Magyarország öntudatos társadalom legyen, ahol az állampolgárok szabad akaratukból szabadon kinyilváníthatják véleményüket, felelősen és szabadon cselekedhetnek, kiállhatnak magukért és egymásért, beleszólhatnak a dolgok alakulásába és megvédhetik jogaikat.” A kezdeményezők várják mindenki csatlakozását, aki egyetért a petícióval, és elutasítja a civil szervezetek elleni támadásokat, mert mint írják, „aki a civileket támadja, az minket támad!”