Hollókői kóstoló Bécsben

Az egyik legfestőibb magyar település, az Unesco Világörökség részét képező Hollókő mutatkozott be Bécsben, a magyar nagykövetség márványtermében az osztrák fővárosban működő magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum és hazánk ausztriai külképviseletének közös szervezésében.

A cél az volt, hogy a helyi turisztikai szaklapok, újságírók, utazási irodák képviselői, valamint szakdiplomaták figyelmét felhívják Magyarországnak erre a gyönyörű tájára. Szeretnénk, ha az eddiginél jóval több osztrák turista látogatna Hollókőre. Nemcsak a természeti értékek és a szépséges népviselet okán. Az idegenforgalmat (is) szolgálandó nemrég újították fel a település infrastruktúráját.

Először Bárány Anzelm, a Collegium Hungaricum igazgatója, az esemény ötletgazdája köszöntötte a megjelenteket a bécsi, bankgassei palotában. Szabó Csaba, Hollókő polgármestere elmondta: rendkívül büszkék rá, hogy a község éppen harminchárom esztendővel ezelőtt az első magyarországi helyszínként iratkozott fel az Unesco-listára.

Mindenekelőtt Hollókő négy értéke emelendő ki: az itthon és külföldön jól ismert Ófalu, a tatárjárás után épített öregtoronyból a 14. századra erőddé terebélyesedett hollókői (még romjaiban is impozáns) vár, a táj harmóniája és szépsége, valamint az élő néphagyomány, amely a ma is aktívan jelen van a község életében. A polgármester hangsúlyozta: a helyiek legfőbb törekvése a palócföldi hagyományoknak, a népi kultúrának az ápolása és hirdetése, amely a 21. században korántsem egyszerű feladat.

A település jelszava („Élő falu”) arra utal, hogy Hollókő nem skanzen, hanem egy virágzó település. Évente mintegy 100 000 turista érkezik a helységbe; az ott élők szeretettel várnak minden érdeklődőt. Jelenleg két nagy tervüket igyekeznek megvalósítani: Hollókő vára már elkezdett rekonstrukciójának sikeres befejezését, valamint a vendéglátást szolgáló fejlesztéseket.

Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója angol nyelvű, képekkel gazdagon illusztrált bemutatót tartott a község történelméről, hagyományairól, az utóbbi időszakban befejezett fejlesztésekről, amelyekből lokálpatrióta módon vették ki részüket a lakók.

A gazdag prezentáció után Dusek Mónika, a négycsillagos Castellum Hotel Hollókő vezető munkatársa mutatta be az általa képviselt szállodát, majd a Hollókői Tánccsoport produkciójával folytatódott az est. Végezetül a Hollókő-est részvevői megkóstolhatták a híres palóclevest, a Hollókőn sütött ropogós kenyeret, a helyiek által készített kolbászokat, sajtokat, helyi borokkal koccinthattak, majd

desszertként a rétest és a hagyományos malomkalácsot kínálták vendégeiknek a házigazdák.

A krónikás dolga, hogy jó szóval dicsérje az ötletet, és remélje: folytatódik a magyarországi kevésbé ismert-felkapott régiókat bemutató sorozat nem csupán Bécsben, hanem más országokban működő kulturális képviseleteinket is.

A bécsi Hollókő-est azért is volt jeles esemény, mivel az osztrák turisták legtöbbje legföljebb a nyugati határ mentére a fővárosba szokott kirándulni. Magyarország viszont ennél sokkal több, érdemes az eddiginél nagyobb erőbevetéssel, ötlettel hozzánk csábítani a sógorokat (is).