Irány a múzeum – online

A sokak számára előírt – vagy önkéntes – karantén nem azt jelenti, hogy unatkozni kellene otthon, sőt: soha nem volt annyi szabad időnk ahhoz, hogy a kellő mennyiségű étel és ital mellett szellemi táplálékhoz is jussunk. Ehhez segítenek hozzá újabban a világ leghíresebb múzeumai, amelyeknek kincsei között virtuálisan nézelődhetünk. (A nyitó képen a párizsi Louvre.)

Fast Company szerint a Google Arts & Culture világszerte több mint 2500 múzeummal és galériával működik együtt, hogy bárki számára lehetővé tegye az otthon nézhető online kiállítások elérését. És ehhez ki sem kell lépni a lakásból.

A budapesti Néprajzi Múzeum.

Ebbe a különösen gazdag virtuális gyűjteménybe beletartozik egyebek között a British Museumé Londonban, az amszterdami Van Gogh és a Rijks, a firenzei Uffizi, a Guggenheim New Yorkban, a J. Paul Getty Los Angelesben, és még sok száz további hely, ahol ismereteket szerezhetünk a művészetről, a történelemről és a tudományról. 

Az effajta netes böngészés különösen hasznos azoknak a diákoknak, akik otthon folytatják tanulmányaikat, miután az iskolák bezártak.

A Guggenheim Múzeum New Yorkban.

A Travel and Leisure ezután felsorolja a legjelesebb múzeumok főbb látnivalóit, és nem csupán az európaiakra koncentrál. Sokak érdeklődését talán éppen ez az online nézelődés kelti majd fel, hogy egyszer majd élőben is megtekintsék, mondjuk a washingtoni National Gallery páratlan Vermeer-kollekcióját. Esetleg ellátogassanak a mexikóvárosi antropológiai múzeumba, netán Szöulba, ahol a világ egyik leggazdagabb kortárs művészeti gyűjteménye található.

A cikkíró arra is felhívja a figyelmet, hogy más műfajok is lehetővé teszik ma már, hogy produkcióikat online is élvezhessék. Ilyen például a New York-i Metropolitan Opera, amely esténként ingyenes digitális operaelőadásokat kínál, március 22-ig.